Sjednica grupacije održavanja čistoće

Objavljeno: 02.03.2017

Više od 200 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, članova Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, sudjelovalo je danas na sjednici Grupacije održavanja čistoće održanoj u Hotelu Osijek.

Uvodna prezentacija direktora osječkog komunalnog poduzeća UNIKOM Davora Vića potvrdila je kako je Osijek uistinu otišao ispred mnogih hrvatskih gradova u gospodarenju otpadom, jer već sada razvrstava više od 20% od ukupne količine, a do 2020. plan je dosegnuti 50% , što je vrlo izgledno imajući u vidu sadašnje trendove.

Rezultat je ovo dugogodišnjeg razvijanja sustava odvojenog prikupljanja otpada u Gradu Osijeku kojim se nastoji svim sugrađanima osigurati preduvjete za što jednostavnije odvajanje, prikupljanje i pravilno zbrinjavanje otpada, no jednako toliko i prilično razvijene svijesti građana Osijeka o očuvanju okoliša. U nastojanjima da osigura potrebnu infrastruktura Unikom je do sada dva puta uspješno aplicirao na fondove Europske unije i tako osigurao sredstva za nabavu posuda za odvojeno prikupljanje plastike (IPA CBC HR SRB projekt „Case for Zero Waste“) i odvojeno prikupljanje biootpada (IPA CBC HU HR „Region2sustain“ projekt). U planu je unaprjeđivanje sustava prikupljanja biootpada nabavkom opreme i strojeva, a ukupna vrijednost prijavljenih projekta HR-SRB iznosi bi 1.494.134,88€, te za projekt HR-HU 267.135,33€.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović govorio je o izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom, a razgovaralo se i o Planu gospodarenja otpadom, centrima za ponovnu uporabu te statusu centara za gospodarenje otpadom kao i onom koji je planiran za izgradnju na ovom području, točnije na Orlovnjaku.

Sudionicima je dobrodošlicu u naš grad poželio i gradonačelnik Ivan Vrkić, poručivši im da se ugodno osjećaju te iskazao vjeru kako će se Osijek i ovoga puta pokazati dobrim domaćinom!

Skip to content