Sinergija djelovanja kao najveći benefit za Osijek

Objavljeno: 23.05.2019

-Osijek je oduvijek multietničan, multikonfesionalan i multikulturalan grad, što dokazuju pripadnici 22 nacionalne manjine kojima je Osijek dom. Veliko je to blago koje oplemenjuje prostor u kojem živimo, a naša zajednička sinergija djelovanja najveći je benefit za grad – naglasio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota primajući danas predsjednike vijeća nacionalnih manjina te predstavnike nacionalnih manjina Grada Osijeka izabrane na posljednjim svibanjskim izborima.

Naime, tijekom ovoga tjedna održane su konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina, gdje su na četverogodišnji mandat izabrani novi/stari predsjednici, dok su predstavnici nacionalnih manjina iz prošlog mandata ponovno dobili povjerenje i za novo četverogodišnje razdoblje.

U mandatu 2019.-2023. djelovat će šest vijeća nacionalnih manjina Grada Osijeka:
Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Osijeka (predsjednik Nikolle Kolegjeraj), Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Osijeka (predsjednik Đemal Bratić), Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Osijeka (predsjednik Tibor Santo), Vijeće njemačke nacionalne manjine Grada Osijeka (predsjednik Berislav Hengl), Vijeće slovačke nacionalne manjine Grada Osijeka (predsjednik Andrija Kristek) te Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka (predsjednica Danijela Jovčić).

Tri nacionalne manjine u mandatu 2019.-2023. predstavljat će ponovno predstavnik crnogorske nacionalne manjine Siniša Popović, predstavnica makedonske nacionalne manjine Jagoda Cvetičanin te predstavnica slovenske nacionalne manjine Sabina Koželj-Horvat.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Osijeka Nikolle Kolegjeraj tijekom prijma je istaknuo kako i u razdoblju koje je pred nama očekuje dobru suradnju kao i do sada.

Predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Tibor Santo kazao je kako će Vijeće i dalje podupirati kulturne i tradicijske vrijednosti i njegovanje mađarskog jezika i kulture te kako planiraju sudjelovati i u životu Grada pri donošenju proračuna i akata koji imaju snagu utjecati na kvalitetu života i prava nacionalnih manjina. Bit ćemo dobar partner Gradu Osijeku – kazao je Santo.

Predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine Berislav Hengl naglasio je kako su izbori protekli u dobrom ozračju te izrazio nadu da će dobra suradnja biti nastavljena i u nadolazećem razdoblju. Provodit ćemo zajedničke aktivnosti koje promiču prava nacionalnih manjina kao i suradnju s Gradom Osijekom. – rekao je Hengl.

Predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Osijeka Andrija Kristek rekao je kako su u posljednjih 16 godina vidljivi pomaci i napredovanja, koliko manjine mogu dati gradu i grad manjinama. Očekujem da ćemo još kvalitetnije raditi. – naglasio je Kristek.

Predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka Danijela Jovčić zahvalila je na dosadašnjoj suradnji, dodajući kako je veliki izazov na mjestu predsjednika Vijeća naslijediti dr. Milorada Miškovića, da će sigurno nastaviti projekte iz prošlog mandata te započeti i neke nove.

Predstavnik crnogorske nacionalne manjine Grada Osijeka Siniša Popović izrazio je uvjerenje kako će i u predstojećem četverogodišnjem razdoblju u središtu biti dobra suradnja.

Predstavnica makendonske nacionalne manjine Grada Osijeka Jagoda Cvetičanin kazala je kako su pokrenuli i obogatili suradnju s ostalim nacionalnim manjinama kao i suradnju s Gradom zbog čega je izrazila zadovoljstvo, a kao želju za predstojeći mandat izdvojila je osvarivanje prijateljstva Osijeka s gradom u Makedoniji.

Predstavnica slovenske nacionalne manjine Grada Osijeka Sabina Koželj-Horvat zahvalila je na svemu što je učinjeno do sada, dodajući kako je naglasak na njegovanju jezika i kulture, ali i ostalim segmentima djelovanja.

Konstituiranjem Vijeća nacionalnih manjina, izabrani predstavnici dobili su dodatnu prigodu sudjelovati u javnom životu te kroz suradnju s tijelima Grada Osijeka i međusobnu suradnju Vijeća, olakšati rješavanje problema s kojima se pripadnici manjinskih zajednica susreću, ali i dati svoj doprinos izgradnji života u sredini gdje žive.

-Uključenost pripadnika nacionalnih manjina u život grada, način je na koji svi dionici imaju priliku graditi bolje uvjete za sve građane, uz poštovanje međusobnih specifičnosti i različitosti te integrirati svoje posebnosti u zajedničku prednost. Nadam se da će svi članovi vijeća nacionalnih manjina Grada Osijeka kao i izabrani predstavnici nacionalnih manjina Grada Osijeka, svojim djelovanjem poticati tu suradnju i nastaviti razvijati multietničan, multikonfesionalan i multikulturalan Osijek. – kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Skip to content