Sigurnost hrane – jamac boljeg zdravlja ljudi, životinja i biljaka

Objavljeno: 16.10.2019

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), organizator je 3. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane, koja se održava prigodom obilježavanja Svjetskog dana hrane. Na otvorenju dvodnevne konferencije, uzvanike i domaćine pozdravio je uime gradonačelnika Ivana Vrkića, predsjednik Gradskoga vijeća Željko Požega.
-Veliki broj uzvanika, cijenjenih stručnjaka i gostiju – najbolje govori o značaju ove konferencije. Želim izraziti zadovoljstvo, što je sjedište Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Osijeku jer je to važan korak za sve nas, a zahvaljujem i organizatorima što se ova 3. hrvatska konferencija održava u našem gradu. – kazao je predsjednik Gradskog vijeća te poželio uspješan rad sudionicima Konferencije i Okruglog stola te ugodan boravak u Gradu na Dravi.

U okviru Konferencije bit će održan i Okrugli stol pod nazivom „Zdrava prehrana – sve veći izazov današnjeg vremena“, a naglasak ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je na povećanoj stopi pretilosti. Prema riječima ravnatelja HAPIH-a Krunoslava Dugalića, posljednjih nekoliko desetljeća svjedočimo promjenama u prehrambenim navikama stanovništva.
-Dosadašnje teme bile su vezane uz glad u svijetu, poljoprivredu, razvoj ruralnih prostora i hranu, a ovogodišnja tema predstavlja svojevrsni poziv svim institucijama i dionicima na poduzimanje aktivnosti kako bi zdrava i održiva prehrana postala dostupna svima. – rekao je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koji je uz ostalo naglasio, da hrana koju su proizveli hrvatski poljoprivrednici, a zatim konzumirali hrvatski potrošači, zadovoljava najviše standarde sigurnosti i kvalitete.

Kako je istaknuto, HAPIH surađuje s nacionalnim dionicima u sustavu sigurnosti hrane – Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom zdravstva, Državnim inspektoratom, Zavodima za javno zdravstvo, institutima i akademskom zajednicom te europskim partnerima. Zajednički je cilj integrirano podizanje razine zdravlja ljudi, životinja i biljaka.

Skip to content