Šarana jaja bojama grada: Nacionalne manjine i čuvari tradicije predstavit će svoje uskrsne običaje

Objavljeno: 08.04.2022

Svoje uskrsne običaje i tradicijsku gastronomiju u subotu, 9. travnja 2022., na dan uoči Cvjetnice, predstavit će udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije iz grada Osijeka i okolice.

Grad Osijek već 21 godinu zaredom organizira preduskrsnu manifestaciju Šarana jaja bojama grada, a ove godine održat će se na Trgu slobode od 9 do 13 sati.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj, koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka i cijele Slavonije i Baranje. Njezinu posebnost dodatno ističe činjenica da je Osijek oduvijek multietnički i multikulturalan grad, grad u kojemu žive i djeluju sve nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na jednome mjestu tako će se okupiti brojni predstavnici nacionalnih manjina. Udruge, organizacije i institucije izložit će rukotvorine, etnografske predmete, te tradicionalna jela i slastice koja se u korizmeno vrijeme i za uskrsni ručak mogu naći na blagdanskim stolovima. Stotine šarenih pisanica predstavit će sve boje grada na Dravi, ali i pobuditi druga osjetila.

Posjetitelji će moći kušati jela koja su Osječani nekad jeli pred Uskrs i u proljeće, uživati u programu različitih kulturno-umjetničkih društava, ali i otkriti brojne šarene detalje skrivene u posebnostima grada Osijeka. I ove godine birat će se najuređeniji štandovi i nagraditi najljepša pisanica.

Grad Osijek poziva sugrađane da se ove subote pridruže bogatom programu i izgube se u zvucima desetina jezika, u melodijama narječja i starih napjeva, ritmovima plesova i stotinama okusa na raznolikom osječkom stolu. U slučaju loših vremenskih uvjeta, manifestacija će se održati u nedjelju, 10. travnja, na istoj lokaciji i u isto vrijeme.

Proljeće u gradu ovoga vikenda bit će još šarenije!

Skip to content