Šarana jaja bojama grada: Nacionalne manjine i čuvari tradicije predstavili svoje uskrsne običaje

Objavljeno: 10.04.2022

Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham posjetio je manifestaciju Šarana jaja bojama grada koja je ponovo upriličena nakon dvogodišnje stanke na osječkom Trgu slobode.

Na dan uoči Cvjetnice svoje su uskrsne običaje i tradicijsku kuhinju predstavile udruge nacionalnih manjina i čuvari tradicije iz grada Osijeka i okolice.
Grad Osijek već tradicionalno organizira ovu preduskrsnu manifestaciju, dodaje Ham, a riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka i cijele Slavonije i Baranje. Njezinu posebnost dodatno ističe činjenica da je Osijek oduvijek multietnički i multikulturalan grad, grad u kojemu žive i djeluju sve nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na jednome mjestu tako su se okupili brojni predstavnici nacionalnih manjina koji su uz udruge, organizacije i institucije izložili rukotvorine, etnografske predmete, te tradicionalna jela i slastice koja se u korizmeno vrijeme i za uskrsni ručak mogu naći na blagdanskim stolovima. Stotinama šarenih pisanica predstavljene su sve boje grada na Dravi. Posjetitelji su ujedno mogli uživati u programu različitih kulturno-umjetničkih društava.
I ove su godine birani najuređeniji štand te je nagrađena i najljepša pisanica. Sukladno odluci tročlanog žirija, direktorice TZ grada Osijeka Tajane Rogulje, voditeljice Odjela za edukaciju i promidžbu pri Muzeju Slavojije Jesenke Ricl i ravnatelja Kulturnog centra Osijek Ivana Kristijana Majića, titulu najljepšeg štanda odnijela je Matica Slovačke Osijek, a nagrada za najljepšu pisanicu pripala je KUD-u Rusina.

Skip to content