Šarana jaja bojama grada: Nacionalne manjine i čuvari tradicije predstavili svoje uskrsne običaje

Objavljeno: 08.04.2023

Na Veliku subotu svoje uskrsne običaje i tradicijsku gastronomiju na Trgu slobode u Osijeku predstavile su udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije iz grada Osijeka i okolice. Grad Osijek više od 20 godina organizira preduskrsnu manifestaciju “Šarana jaja bojama grada” – jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj, koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka i cijele Slavonije i Baranje.

– Drago mi je da se danas okupio velik broj ljudi, a osobito mi je drago vidjeti da su se okupile cijele obitelji, od najmlađih do najstarijih. Osijek je grad s velikim brojem nacionalnih manjina, na što smo izuzeto ponosni. Danas je ovdje 21 izlagač, sudjeluju razna društva nacionalnih manjina, udruge i OPG-ovci, i drago mi je da su građani to izuzetno dobro prihvatili – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i naglasio da ova manifestacija doprinosi izvrsnoj turističkoj sezoni u Osijeku.

– Prošla je sezona bila najbolja u povijesti, a u ovoj, već u prva tri mjeseca imamo čak za 30 posto bolje rezultate od prošle godine. Brojke su uistinu ohrabrujuće – poručio je gradonačelnik. Podsjetio je da u podne na središnji osječki trg stižu i Moto zeke, dodajući kako će se i tamo okupiti velik broj sugrađana kojima je ujedno zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

– U svjetlu najvećeg kršćanskog blagdana ne treba zaboraviti na poziv da budemo solidarni i brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija – zaključio je gradonačelnik Radić.

Skip to content