Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti

Objavljeno: 17.10.2019

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u suradnji sa Studentskim zborom FAZOS-a i Udrugom Alumni bivših studenata i prijatelja Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, danas je svečano otvorio “2. sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava“ – sadašnjih i bivših studenata ovoga fakulteta koji su vlasnici ili članovi OPG-ova.

Sajam je posjetila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i pohvalila raznovrsnu ponudu te organizaciju ovog hvalevrijednog događanja.

-Ovo je izvrsna prigoda za razgledati bogatstvo proizvoda naših OPG-ova. Grad Osijek oduvijek cijeni važnost Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i zato smo – od prvog dana, od prvoga sajma OPG-ova na ovom fakultetu – prihvatili biti pokrovitelji. Suradnja s Fakultetom, Sveučilištem i svim njegovim sastavnicama – iznimno nam je važna. – rekla je zamjenica gradonačelnika te podsjetila na poticajne mjere Grada Osijeka koji je prepoznao važnost OPG-ova.

Organizacijom Sajma izložbeno-prodajne naravi, Fakultet agrobiotehničkih znanosti pokazuje mladima, sadašnjim i budućim studentima, da se od proizvodnje hrane u koju je utkana ljubav i tradicija – može pristojno živjeti. Sajam je okupio 44 izlagača te 7 srednjih obrtničkih i strukovnih škola s proizvodima iz đačkih zadruga Osijeka, Đakova, Donjeg Miholjca, Vinkovaca, Županje, Iloka i Dalja.

-Sveučilište ima tri misijske zadaće – nastavnu djelatnost, znanstveno-istraživačku i stručnu. U zadnje vrijeme favoriziramo stručnu djelatnost koja podrazumijeva suradnju s gospodarstvom te institucijama kulture i umjetnosti. Utoliko mi je drago, da ovaj naš fakultet na najbolji mogući način promovira svoju stručnu djelatnost, naglašavajući veliku važnost poljoprivrede i prehrambene industrije za istok Hrvatske. – kazao je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je sudionike Sajma, da se do kraja listopada prijave na otvoreni javni poziv namijenjen upravo OPG-ima sa sjedištem, ili prebivalištem na području Grada Osijeka, odnosno poljoprivrednicima čije se zemljište nalazi na području Grada.

-Osigurali smo novčane potpore za nadzor plodnosti tla u iznosu do 5 tisuća kuna, a plasteničku proizvodnju podupiremo svotom do 50 tisuća kuna. – naglasila je Gamoš.

Skip to content