Roboti dolaze

Objavljeno: 10.05.2019

U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, a u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV), danas se u osječkom Kappa centru održava 2. međunarodni Forum ICT-a „Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene“.

Sredinom ožujka prošle godine, u Osijeku je održan 1. Forum ICT društvo u okviru kojeg su doneseni zaključci o potrebnom oblikovanju novoga modela društva na tragu digitalne transformacije. Pregršt vijesti iz različitih dijelova svijeta o novim postignućima na područjima robotike, umjetne inteligencije (AI), povezanih uređaja (IoT), autonomne autoindustrije (vozila bez vozača), 3D printanja, kvantnih kompjutera i nanotehnologije – idu u prilog tvrdnji, da četvrta industrijska revolucija nije daleka budućnost o kojoj još ne moramo razmišljati. Stoga se središnji interes ovogodišnjega Foruma – na kojemu sudjeluju predstavnici regionalnih i lokalnih institucija te hrvatskih sveučilišta, kao i domaće tvrtke poput Ericsson Nikola Tesla, Gideon Brothers, Binaria i ATOS – usmjerio upravo na četvrtu industrijsku revoluciju, s ciljem promoviranja IT sektora u funkciji razvoja Hrvatske i digitalne ekonomije. Europski kontekst foruma manifestira se kroz posjete slovenskog i francuskog veleposlanstva u Zagrebu te kroz predavanja stručnjaka s LIVS instituta.

Nakon uvodnih govora Gordane Kovačević, predsjednice tvrtke Ericsson Nikola Tesla, te glavnoga organizatora i utemeljitelja Instituta za europske i globalizacijske studije Anđelka Milardovića, nazočne je pozdravio i Pascal Thévenot, gradonačelnik komune Vélizy-Villacoublay regije Le Grand Paris. Thévenot je ujedno i jedan od sudionika panela ,,Nove tehnologije i politika urbanog planiranja”, za kojega će kasnije, s težnjom za ostvarenjem daljnje međusobne suradnje, predstavnici Grada i Županije upriličiti svečani prijam u osječkoj gradskoj upravi.

S obzirom na to da je jedan od ciljeva ovoga foruma i jačanje IT sektora u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, na forumu su govorili i predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin te dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota. Tom je prigodom Piližota naglasio brzi rast i razvoj IT sektora u Osijeku, zbog kojeg je istodobno položio nadu u zaključke ovoga foruma koji bi – prema njegovim riječima – trebali dati konkretan uvid u prednosti i nedostatke robotizacije u gospodarstvu te u njezine utjecaje na društvo općenito. Njegova bi se nada mogla ostvariti tijekom zadnjega od ukupno tri panela, koji je osmišljen s namjerom da se ponude odgovori na pitanja: kako se Hrvatska treba postaviti prema robotizaciji i koje su potrebne prilagodbe domaćega zakonodavnog okvira.

Dogradonačelnik je također izrazio zadovoljstvo činjenicom – da se na prošlogodišnjem forumu najavio dolazak tvrtke Ericsson Nikola Tesla u Osijek, a već ove godine se forum održava upravo u njihovim prostorima, što je rezultat sjajne suradnje privatnog, javnog i znanstvenog sektora.

Cjelokupni forum organiziran je – kako je već spomenuto – kroz tri temeljna panela na kojima se u kontekstu četvrte industrijske revolucije, govori o iskustvima tvrtki u robotici te odnosu i prilagodbi Hrvatske promjenama koje se događaju. Te promjene se, prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma ,,Budućnost poslova 2018.”, očekuju već u sljedećih pet godina, tijekom kojih će robotizacija i automatizacija na globalnoj razini stvoriti 58 milijuna radnih mjesta više nego što će ih “uništiti”. Ishodišno, promijenit će se i postojeće društvene paradigme; neki će poslovi nestati, u potpunosti se robotizirati ili fundamentalno izmijeniti, dok će povećanje produktivnosti dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, uglavnom na poslovima koji zahtijevaju “ljudske vještine” – najviše na području inovacija i razvoja, ali i prodaje, marketinga, odnosa s klijentima, elektroničke trgovine, društvenih medija i sl.

Skip to content