Rezultati vještačenja

Objavljeno: 21.03.2018

Toksikološki nalaz – kristalični uzorak

Grad Osijek uputio je na ispitivanje uzorke nepoznate tvari koju je tvrtka Vetam, po dojavama građana koji su izrazili sumnju u otrovnu tvar, prikupljala na velikom broju lokacija u gradu Osijeku u razdoblju od 16. do 18. ožujka 2018. godine.
Analizu je izvršila tvrtka Croatiakontrola d.o.o. za kontrolu robe u Zagrebu, na pet dostavljenih uzoraka. Analiza je završena 20. ožujka.
Ispitivanje se odnosilo na prisutnost potencijalno opasnih supstanci – pesticida, teških metala i nemetala.
Rezultati analize svih pet uzoraka pokazuju da u istima nema prisutnosti pesticida, dok je prisutnost teških metala i nemetala bez ikakvog utjecaja na toplokrvne životinje, odnosno u zdravstveno potpuno sigurnim granicama. Usporedbom podataka iz prošle godine, u istom razdoblju, utvrđeno je da je u tom prošlogodišnjem razdoblju prijavljeno 3 sumnje više na trovanje životinja u odnosu na ovu godinu.

Patološki nalaz – uginuli golubovi

Veterinarska stanica Osijek uputila je na analizu tijela uginulih golubova prikupljenih u širem središtu grada Osijeka u razdoblju od 15. do 17. ožujka 2018. godine.
Po upitu Grada Osijeka izvjestili su da je na Institutu za peradarstvo u Zagrebu izvršena patološka analiza na zaraznu bolest influenzu, te da je rezultat negativan.
Uginule ptice poslane su na dalju toksikološku analizu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu čiji se rezultat očekuje.

Skip to content