Rekonstrukcija Copacabane kojom Osijek dobiva prvi olimpijski bazen u svojoj povijesti završena u rekordnom roku

Objavljeno: 17.07.2022

Skokom u olimpijski bazen plivači iz Plivačkog kluba Osijek najavili su kupališnu sezonu na obnovljenim bazenima Osječanima omiljenog kupališta Copacabane.

Prva je to prava rekonstrukcija bazenskog kompleksa otkako je sagrađen 1976. godine. Njome je Osijek dobio prvi pravi olimpijski bazen , kao i bazen s vodenim atrakcijama i vodenim barom. Investicija, s uređenjem okoliša, hortikulturom i opremom za bazene stoji gotovo 35 milijuna kuna. Bazeni su izgrađeni u rekordnih šest mjeseci, a njima će upravljati Grad Osijek.

– Neizmjerno sam sretan i ponosan što smo danas na otvorenju bazenskog dijela Copacabane. Naime, ovo je kupalište jedan od simbola Osijeka, a prva mu je ovo temeljita i kompletna rekonstrukcija u 46 godina postojanja. Protekle dvije godine Kopika nije radila. U predizbornoj kampanji za gradonačelnika rekao sam kako ćemo, na inicijativu župana Ivana Anušića i moju, urediti dravsku obalu Copacabane, i ona je i uređena još prošle godine. Rekli smo i da ćemo u roku od šest mjeseci napraviti kompletnu rekonstrukciju bazena, radovi su počeli sredinom siječnja, prvi put smo bili na gradilištu u zimskim jaknama i to ne pored olimpijskog bazena, nego pored rupe. Mnogi su sumnjičavo gledali kada smo kazali da će u srpnju sve biti spremno za kupališnu sezonu. Prvi puta u Osijeku imamo olimpijski bazen koji udovoljava svim normama vodenih sportova, što je naš grad trebao imati puno ranije, ali nažalost, nije. – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom obilaska i predstavljanja  obnovljenog bazenskog kompleksa.

Korištena je najsuvremenija tehnologija fltriranja vode, kompleks je prvi puta priključen i na kanalizacijsku mrežu, bazeni imaju automatsko doziranje kemikalija, podvodne „robote“ čistače, daljinsko očitavanje temperature i kakvoće bazenske vode. Sagrađene su i svlačionice, tuševi, sanitarni čvor i svi prateći sadržaji. Tijekom rekonstrukcije ne samo da nije srušeno niti jedno stablo, već su zasađena nova.  A do iduće sezone zasadit će se i trava. Planira se i  nastavak obnove kompleksa Copacabane.

– Javit ćemo se za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, čekamo javni poziv, koji bi trebao biti u četvrtom kvartalu 2022., želimo povući što veća sredstva kako bi radovi što manje stajali gradski proračun i naše građane – zaključio  je gradonačelnik Radić.

– Grad Osijek po ovom je kupalištu bio naširoko poznat još prije Domovinskog rata, a danas ono ne izgleda kao javno kupalište, već kao moderni resort, i kao takvo će zasigurno dati još kvalitetniji sadržaj gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Zajedničkim snagama, suradnjom, razumijevanjem, strateškim promišljanjem dižemo kvalitetu života u gradu i cijeloj županiji, koristeći fondove EU i zajedničku financijsku snagu – poručio je s Copacabane osječko-baranjski  župan Ivan Anušić.

Cijene ulaznica su među najnižima u okruženju. Djeca do 7 godina kupat će se besplatno, djeca od 8 do 15 godina, umirovljenici i osobe s invaliditetom ulaz će plaćati 10 kuna, odrasli radnim danom 15, a vikendom 20 kuna. Bazeni će od sutra, kada ih otvaraju građani, raditi svakim danom od 9 do 19 sati.

Skip to content