Rekonstrukcija biciklističkih staza prema Bilju i Tenji

Objavljeno: 27.11.2019

Projektom Biciklističke staze grada Osijeka predviđena je rekonstrukcija dvije biciklističke staze na području grada – na dionicama Biljska cesta i Tenjska cesta, ukupne dužine 3,61 km. Radovi na ovom iznimno važnom projektu iz poziva Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek započet će narednoga tjedna, najavila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek projekt je čija je vrijednost 3,9 milijuna kuna od čega je 3,2 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz Fondova Europske unije. Riječ je o dvije dionice: Osijek-Bilje i Osijek-Tenja, a svi radovi koji će biti izvedeni u narednom razdoblju usklađeni su sa zahtjevima Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi. To znači radove na rekonstrukciji kolničke infrastrukture, radove na odvodnji, proširenju same biciklističke staze na širinu do 2 metra i naravno nakon izvođenja svih radova, finalni dio uređenja zelenog pojasa. – naglasila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Prvi i glavni cilj projekta je osigurati maksimalnu sigurnost biciklista koji prometuju tim dionicama te omogućiti fleksibilnu vezu prema linijama javnog prijevoza Grada Osijeka, što uključuje i korištenje sustava dijeljenih bicikala. Radovi će na obje dionice započeti 3. prosinca.
Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelije Mlinarević, upravo je iz ovog projekta vidljivo kako djeluje aglomeracija na primjeru mrežnog projekta.
– Želim podsjetiti da je cijeli projekt osmišljen tako da je kriterij dnevnih migracija bio osnovni kriterij. To znači učenici i studenti odnosno ljudi koji se koriste svojim biciklima, a na prvom su mjestu tu Bilje i Tenja. I naše partnerske općine također su dobile svoje ugovore te se nadamo da su u visokoj fazi realizacije svojih projekata. Tako je primjerice naša Biljska dionica povezana na Općinu Bilje koja priprema svoju nabavu te ćemo se nakon realizacije susresti u jednoj točci na zajedničkoj stazi. – pojasnila je pročelnica Kornelija Mlinarević.

Radove na biciklističkoj stazi na Biljskoj cesti, u dužini od 1,6 km, obavljat će Osijek Koteks, a prema riječima Slađane Flačer Crvenke dionica je podijeljena u dva dijela.
-Radovi se odnose na dio od Vrata Baranje do benzinske crpke na Biljskoj cesti. Budući da će na prednjem dijelu, radove ispod staze prvo izvoditi Vodovod Osijek, mi ćemo krenuti od benzinske crpke prema pružnom prijelazu te iduće godine nastaviti. Radove započinjemo idući tjedan, a rok za završetak je do 30. kolovoza što je dovoljno vremena. – poručili su iz Osijek Koteksa.

Izvođač radova na dionici Osijek-Tenja bit će Gravia, a prema riječima Josipa Korajca postojeća biciklistička staza rekonstruirat će se u duljini od 2 kilometra.
-Dionica je to od nadvožnjaka do ulaza u Tenju. Postojeća biciklistička staza je u dosta lošem stanju te će se nakon rušenja izraditi nova nosiva konstrukcija, bit će postavljen i dio novih rubnjaka dok će dio rubnjaka koji se mogu iskoristiti iz postojeće staze biti ponovno ugrađen. Naravno biciklistička će staza imati i novu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. – pojasnili su iz Gravie.

Osim realizacije biciklističkih staza, pročelnica Kornelija Mlinarević naglasila je i kako je dosta pripremljenih projekata u urbanoj aglomeraciji Osijek koji će u narednom razdoblju biti i realizirani:
-Dobro stojimo na nacionalnoj razini u smislu koliko smo poziva pripremili, raspisali i ugovorili.
Veselimo se novom ugovoru koji se događa na području grada Osijeka i nadamo se da će do sljedećeg Savjeta za Slavoniju koji je planiran za 10. prosinca, HEP Toplinarstvo u Osijeku imati svoj ugovor koji će dobiti 6 milijuna eura bespovratnih sredstava. Osim toga – dobro stojimo s IT parkom, radovi na niskogradnji će uskoro započeti, a projektiranje zgrade i dalje traje jer zaista želimo imati reprezentativan objekt u našem IT parku. Spomenut ću još i Centar za posjetitelje, usuglašeno je kako studija izvedivosti treba izgledati te se nadamo ugovoru na proljeće. – kazala je pročelnica Kornelija Mlinarević.

Skip to content