„Raspad carstava – totalitarni poretci – Drugi svjetski rat – stvaranje Europske unije i schengenske Europe“

Objavljeno: 21.10.2017

Paneuropski pokret najstariji je pokret za ujedinjenje Europe koji je 1922. pokrenuo grof Richard von Coudenhove-Kalergi vjerujući kako je to jedini put kojim se može spriječiti izbijanje novog rata na njenu tlu i očuvati njena povijesna uloga među sve snažnijim izvaneuropskim silama.
Djelovanje Hrvatske Paneuropske unije, kao nevladine udruge nastala 1991., počiva na zajedničkim načelima – jedinstvu Europe, načelu supsidijarnosti, zajedničkom nasljeđu europskog kulturnog kruga: grčkoj mudrosti, rimskom pravu i kršćanskoj vjeri.
Konferencijom se obilježava i 100. obljetnica povijesnih događaji koji su otpočeli krajem I. svjetskog rata revolucijom u carskoj Rusiji i stvaranjem Sovjetskog saveza, a nastavili raspadom Njemačkog carstva i Austro-Ugarskog kraljevstva.
Konferencija ima zadaću osvijetliti suvremena gibanja i perspektive te dati paneuropski odgovor na aktualne izazove: kako nastaviti s procesima integracije u Europskoj Uniji, kako osigurati gospodarski napredak, socijalnu pravdu i zaštitu prirode u Europi te kako pospješiti stabilnost, demokratizaciju i proširenje integracije na zemlje Jugoistočne Europe.
Uz mnogobrojna uvažena imena vezana uz ovu tematiku, riječi dobrodošlice iz srca Europe- grada Osijeka, kako je sam rekao, sudionicima je uputio i gradonačelnik Ivan Vrkić. Istaknuvši tom prigodom europske korijene prepoznatljive u njegovoj kulturi, umjetnosti, arhitekturi podsjetio je i na čak dva Nobelovca iz istog grada i iste osječke gimnazije te poručio kako i sadašnjost i budućnost Osijeka počiva na europskim vrijednostima.

Skip to content