Radni sastanak s gradonačelnikom Pečuha i otvorenje izložbe „Lica Osijeka“

Objavljeno: 12.09.2018

Ivan Vrkić i Zsolt Páva, zajedno s generalnim konzulom Mađarske u Osijeku Antoniom de Blasiom, vrlo brzo usuglasili su potrebu za zajedničkom inicijativom prema matičnim državama, kojoj bi se pridružili i župani dviju županija, a kojom će zatražiti uspostavu redovitog autobusnog i željezničkog prometa između gradova Osijeka i Pečuha. Gradovi su to koji prirodno gravitiraju jedan drugome, a njihova međusobna suradnja na svim razinama bila bi neusporedivo učinkovitija kada bi postojale redovite veze javnog prijevoza. Pečuh i Osijek imaju kontinuiran razgovor o EGTC Pannon-u (Europska skupina za teritorijalnu suradnju i jedan je od instrumenata za jaču prekograničnu suradnju, prevladavanje administrativnih i zakonskih ograničenja te promicanje teritorijalne suradnje) pa bi uspostava izravnih linija javnog prijevoza Osijek-Pečuh mogla biti ključan projekt PANON EGTC-a.
Osijek i Pečuh vrlo aktivno i uspješno od 2013. surađuju na europskim projektima, od kojih možemo podsjetiti na CHREN (Croatian–Hungarian Renewable Energy Network/Hrvatsko-mađarska mreža obnovljivih izvora energije), EE Pannonia (Elaboration of joint energy efficiency action plan for the border region by municipalities, involving the local community/ Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju; Mlinarev put tj. Vodenica, SUECH – SUSTAINABLE ENERGY USE IN CBC AREA OF CROATIA AND HUNGARY, Na tragu dosadašnjeg uspješnog partnerstva, Grad Osijek iskazao je interes i u sljedećem natječaju INTERREG prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za suradnju na zajedničkoj prijavi projekata s Gradom Pečuhom.
Planira se uskoro i održavanje okruglog stola na kojem bi se međusobno predstavili gospodarstvenici Osijeka i Pečuha, a koji bi omogućio i uspostavljanje konkretnih poslovnih odnosa.
Treća ključna tema, koju su istaknula obojica gradonačelnika, a na kojoj će dva Grada prijatelja pojačati aktivnost, je područje turističke razmjene. Smatraju da je do sada nedovoljno razvijena ova grana suradnje pa će u tom smislu, u raznim prigodama, biti organizirano predstavljanje naše turističke ponude u Pečuhu i obratno.
Posjet pečuškog gradonačelnika završio je otvorenjem izložbe fotografija mađarske grupe Focus „Lica Osijeka, koja je postavljena u sklopu Mađarskog tjedna, u organizaciji generalnog konzulata Mađarske u Osijeku. Podsjetimo, prošle godine u isto vrijeme održana je izložba istih autora pod nazivom „Lica Pečuha“. „Uz pomoć skoro 100 crno-bijelih fotografija dokumentirali su predstavnike najširih slojeva građanstva. Cjelina u dijelovima! Smatrali su da se i iz tog manjeg uzorka može iscrtati lice grada, čak iako je ponekada pjegavo, tmurno ili pak naborano. Iz tog materijala u rujnu 2017. pripremili su izložbu u Osijeku.
Upravo tada su dobili poziv za pripremu projekta pod nazivom „Lica Osijeka”. U pripremi ove izložbe sudjelovali su ljudi iz različitih sfera javnog života grada Osijeka, ali i osobe koje svakodnevno susrećemo na ulicama. Sve fotografirane osobe svojim posebnostima oslikavaju grad i čine ga jedinstvenim.”

Skip to content