Radni posjet ministrice kulture Osijeku

Objavljeno: 05.07.2017

Status i opremanje Kulturnog centra, mogućnost međusobne zamjene državnih i gradskih nekretnina u kojima se nalaze ili bi se nalazile ustanove kulture (poput Muzeja Slavonije, objekta Vege…), pronalaženje primjerenih prostora za određene kulturne ustanove čija građa zahtijeva smještaj sukladan propisima, rješavanje međusobnih odnosa i sufinanciranja ustanova u kulturi ili pak programa i manifestacija kao što je primjerice Osječko ljeto kulture, razdvajanje sveučilišne i narodne knjižnice,

neke su od teme o kojima se danas vrlo konstruktivno razgovaralo tijekom sastanka s ministricom kulture dr.sc. Ninom Obuljen Koržinek i njenim suradnicima u Gradskoj upravi.

Uz gradonačelnika Ivana Vrkića, zamjenicu Žanu Gamoš i njihove suradnike na sastanku su sudjelovali i ravnatelji ustanova u kulturi kojih se navedene teme neposredno tiču – HNK u Osijeku, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, GISKO-a, Muzeja Slavonije i Državnog arhiva.

Predložena su i neka sasvim konkretna rješenja, a ministrica je najavila kako će Ministarstvo financirati i projektnu dokumentaciju za projekte u kulturi na području Slavonije, a sve u skladu s „Projektom Slavonija, Baranja i Srijem“ kojim se želi omogućiti brže i učinkovitije korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova te osigurati 2,5 milijardi eura iz tih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija, između ostaloga ovo se odnosi i na projekte vezane uz kulturnu baštinu.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo prvim sastankom s ministricom Obuljen Koržinek, smatrajući kako će se stvari pokrenuti s mrtve točke te krenuti u rješavanje problematike nagomilane kroz godine, jer često je iskazivan interes i stizala obećanja, ali sve bez pravih rezultata. Vjeruje kako je ovo samo prvi korak na tom putu.

Po završetku razgovora u Gradskoj upravi, ministrica se sa suradnicima uputila u obilazak nekih od ustanova u kulturi kako bi se i na terenu upoznala s problematikom o kojoj je bilo riječi tijekom ovog radnog susreta.

Jasenka Mađarević

Skip to content