Psi i mačke u zajednici

Objavljeno: 08.01.2019

S obzirom na sve veću brojnost pasa i mačaka u našoj okolini – Grad Osijek, surađujući s udrugama za zaštitu životinja, prepoznao je važnost izobrazbe vlasnika pasa i mačaka s ciljem stvaranja zdravoga okružja za kućne ljubimce i njihove vlasnike te općenito građane Osijeka. U svrhu podizanja svijesti o primjerenoj skrbi za životinje, novo upisanim vlasnicima pasa i mačaka s područja Grada Osijeka omogućena je besplatna izobrazba u okviru radionica te informativno-stručnog vodiča.

Udruga za obuku pasa Prias i Grad Osijek u prosincu su u Mjesnom odboru Višnjevac organizirali prvu u nizu planiranih radionica o odgovornoj skrbi za životinje i kulturnom ophođenju vlasnika pasa. Radionicu je održala Alenka Medak, licencirana voditeljica tečaja za obuku pasa i ovlaštenik za provođenje testa socijalizacije nad opasnim psima, a nazočili su joj i predstavnici spomenutih udruga te Grada Osijeka.
U sklopu radionice predstavljen je i Vodič za vlasnike pasa i mačaka – ,,Psi i mačke u zajednici” – izrađen u suradnji Udruge Pobjede, Udruge 9 života, Udruge za obuku pasa Prias i Grada Osijeka. Vodič obuhvaća temeljne upute o brizi i odgovornosti prema mačkama i psima, kulturi ponašanja vlasnika, zakonskim odredbama o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te ostale naputke i savjete u svezi sa zdravljem i odgojem pasa i mačaka. Vodič također sadrži popis uređenih zona za istrčavanje pasa na području Osijeka, kao i pregled lokacija uređenih igrališta za pse, praonica za kućne ljubimce i dodatnih sadržaja.

Grad Osijek financira troškove radionica te stručne pripreme, izrade, tiska i distribucije Vodiča u iznosu od 20 tisuća kuna. Preostale radionice održat će se u prostorima gradskih četvrti ili mjesnih odbora, ovisno o adresi prebivališta većine polaznika i bit će pravovremeno javnosti najavljene. Vodič za vlasnike pasa i mačaka dostupan je u osječkim veterinarskim stanicama, sjedištima navedenih udruga i u elektroničkoj inačici: Vodič za vlasnike pasa i mačaka 2018-2019

Grad Osijek surađujući s Udrugom Pobjede trenutno provodi i projekt besplatne sterilizacije, cijepljenja i čipiranja namijenjen svim budućim udomiteljima napuštenih pasa. U 2019. u suradnji s Udrugom 9 života Grad planira otvoriti i sklonište za mačke, uz promicanje kastracije i čipiranja mačaka radi kontrole razmnožavanja.

Skip to content