Promotivno obilježavanje nekadašnjeg mjesta zapadnog ulaza u Osijek „Mitnica u Osijeku“

Objavljeno: 29.11.2018

Grad Osijek i TZ grada Osijeka su kod okretišta tramvaja uz dvorac Pejačević preko puta „Mitnice“ postavili turistički-info pano u sjećanje na 70. obljetnicu službenog pripojenja Retfale gradu Osijeku.

„Mitnica“ u Retfali, uz dvorac grofova Pejačević, bila je mjesto na kojemu su trgovci i seljaci s namjerom prodaje proizvoda plaćali prirez gradu Osijeku, u novcu ili naravi. Prve želje za pripojenjem Osijeku, stanovnici Retfale izrazili su već 1934. godine. Ipak, Retfala je tek 1947. i službeno postala dijelom grada Osijeka.

Zamjenica Gamoš dodaje kako je oduvijek lijepo poslušati stare gradske priče, priču o Retfali, o važnosti dvorca te obližnje zgrade Mitnice, a prema tumačenju profesorice Zlate Živaković Kerže, cijenjene autorice popularne serije knjiga o povijesnoj svakodnevici grada – „Svaštice iz starog Osijeka“ koje su „obrazovale“ generacije lokalnih turističkih vodiča.

Okupljene se sugrađane zatim počastilo kuhanim vinom i toplim čajem u dvorištu dvorca – samostana, u suradnji s profesorima i učenicima Ugostiteljske škole u Osijeku te Marijinim sestrama čudotvorne medaljice. Svi prisutni su ujedno imali i mogućnost poći i u kratku šetnju kroz unutrašnjost dvorca.

Skip to content