Proljetnim sajmom u Osijeku svečano otvoren Gospodarski centar

Objavljeno: 21.04.2023

Dvadeset i devetim Proljetnim sajmom u Osijeku je u petak svečano otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, novi prostor za održavanje sajamskih i drugih gospodarskih aktivnosti.

Riječ je o kapitalnom projektu Osječko-baranjske županije koji je realiziran u partnerstvu s Gradom Osijekom i kojim je osigurana nova poslovna infrastruktura te prostori za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica Marija Vučković, ministri Davor Filipović i Šime Erlić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, kao i brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici te drugi uvaženi gosti.

– Ova investicija je prava greenfield investicija koja je pokazala sjajnu suradnju grada, županije, Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u vrijeme ministrice Tramišak i ministra Erlića. Predstoji nam privući dodatne domaće i strane investicije koja će osigurati nova radna mjesta za mlade obitelji. Nedavno smo otvorili dio Koridora VC kroz Baranju, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije i vjerujem da će se investicijski val na istoku Hrvatske nastaviti i ubuduće, i to uz podršku Vlade RH. Vesele i projekti koje je u Osijeku najavio gradonačelnik Radić. Vide se entuzijazam, energija te privlačenje i stranih investitora, poput Jabila koji će ovdje krenuti s pogonom za 1500 ljudi. To znači da je transformiran položaj i privlačnost Slavonije – poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitajući županu Anušiću i gradonačelniku Radiću.

– Grad Osijek ima dugu tradiciju sajmovanja. Prva trgovina je bila u doba rimske Murse, a prvi moderni sajam održan je 1926. godine. Danas, gotovo sto godina kasnije, svjedočimo ovom Gospodarskom centru koji je na ponos Osijeka i Osječko–baranjske županije ali i cijele Hrvatske. Čestitam županu Anušiću na ovom velikom i hvalevrijednom projektu koji je sufinanciran Europskim novcem i uz punu podršku i partnerstvo Grada Osijeka. Na području grada Osijeka provodimo mnogobrojne projekte u vrijednosti 150 milijuna eura. Pustili smo u probni rad najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj, gradimo podvožnjak na Čepinskoj, spajamo promenadu Gornjeg i Donjeg grada, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti gradimo tri vrtića, a dograđujemo dva vrtića. Tu je i Zračna luka, modernizacija i kanalizacijske i vodoopskrbne mreže, uistinu veliki broj projekata – rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako osječki potencijal prepoznaju i strani investitori podsjetivši da u Osijek stiže velika međunarodna korporacija koja će zaposliti oko 1500, što je najveća investicija na području Osijeka i Osječko–baranjske županije od samostalnosti. Izvijestio je i da Osijek ima rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost unazad 15 godina.

– Izgradnjom Gospodarskog centra OBŽ nastavljamo niz kapitalnih infrastrukturnih investicija kojima stvaramo preduvjete za još snažniji gospodarski rast. Nakon Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće koji smo otvorili u veljači, Gospodarskim centrom zaokružujemo potporu poljoprivredi i gospodarstvu, a nastavljamo i s pripremom brojnih drugih projekata. Cilj nam je osnažiti gospodarsku aktivnost kao preduvjet otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnih uvjeta stanovnika istoka Hrvatske te povratka mladih obitelji. U kontinuitetu raste BDP na našem području, povećava se zaposlenost kao i broj novoosnovanih tvrtki i obrta, a sve je veći interes i stranih investitora za Osječko-baranjsku županiju – istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Proljetni sajam, koji broji 170 izlagača iz zemlje i inozemstva na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora, posjetiteljima će nuditi svoje proizvode tijekom ovog vikenda, a pripremljen je bogat trodnevni program.

Izgradnja prve zgrade Gospodarskog centra vrijedna je 9,5 milijuna eura te financirana sredstvima Europske unije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjske županije, a Grad Osijek ustupio je zemljište na kojem je objekt izgrađen.

Skip to content