Projekt “Čist grad – naš ponOS” prigodom Svjetskog dana hrane okupio uz chefa Ivana Pažanina brojne Osječane i uglednike

Objavljeno: 19.10.2019

Na Eko trgu Glavne tržnice danas je održana gastronomsko-poučna radionica u sklopu projekta “Čist grad – naš ponOS” i izobrazno-informativnih aktivnosti gospodarenja otpadom u Osijeku. Cilj spomenutoga događanja bio je poučiti građane o smanjenju količine i nastanka otpada od hrane te dati korisne informacije o pravilnom skladištenju namirnica.

U prvom dijelu događanja poznati hrvatski chef Ivan Pažanin demonstrirao je pripravljanje jela od namirnica koje nam najčešće ostaju i koje često bacimo uz asistenciju europarlamentarke Biljane Borzan. Okrugli stol koji je potom uslijedio, uz sudjelovanje Ivana Pažanina, predstavnike Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i predstavnike tvrtke Whirpool, pokušao je dati korisne informacije o pravilnom skladištenju namirnica, pojmovima na namirnicama na koje građani trebaju obratiti pozornost te napredovanju tehnologija koje omogućuju dužu trajnost namirnica.

Ivana Pažanina Osječani su doživljavaju kao istinsku zvijezdu, što je bilo posebno uočljivo dok je kupovao namirnice i uljudno se fotografirao s brojnim sugrađankama svih dobi.
-Lipo je biti u Osijeku, da se malo poigramo, malo nešto kuhamo. Uzet ćemo neki komadić mesa, napravit ćemo neki lipi wok, spojit ćemo neku tjesteninu sa šalšom. Iskoristit ćemo sve što imamo u hladnjaku. Mislim da je to najbolje. Ono što imam, to spremim. Nikad nema bacanja, uvik se povežu najbolje namirnice. Što misliš da je otpad, što misliš da ne valja – u stvari uvik valja i uvik treba iskoristiti maksimalno. – rekao je Pažanin i dodao da mu je bitno jesti ono autentično, domaće.

Pažanin u Slavoniji želi jesti dobar čobanac, dobro varivo, dobar gulaš i najviše ga vesele domaći kolači koji se rade s ljubavlju. Na pitanje što je bitnije za dobro jelo: dobra namirnica, ili dobar kuhar, Pažanin se od srca nasmijao.
-Za dobro jelo je najbitnija dobra namirnica i još kad se radi s ljubavlju ne mora biti dobar kuhar, ali se mora raditi s ljubavlju. Sve što radite s ljubavlju ispadne super.

Biljana Borzan, hravtska zastupnica u Europskom parlamentu pohvalila je Grad Osijek jer je na kreativan način odlučio građanima približiti, što znači bacanje hrane i kako se hrana može što bolje iskoristiti.
-Danas se u EU baca oko 90 milijuna tona hrane, a u Hrvatskoj oko 400 tisuća tona. Znate kao se kupuje – kupite dva, dobijete tri, a zapravo vam treba samo jedan. Osim toga, najmanje 10% hrane se baca zbog nerazumijevanja oznaka na hrani „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“. Važno je stalno naglašavati da se hrana na kojoj piše „najbolje upotrijebiti do“ ne mora bacati po isteku roka, nego se može konzumirati i kasnije, ako izgleda normalno, miriši normalno i ne djeluje da je pokvarena. Takvu hranu možemo koristiti i mjesecima poslije naznačenog roka. Tamo gdje piše „upotrijebiti do“ – to su lako kvarljivi proizvodi poput mliječnih i slično – to se mora baciti odmah. Mjesecima nakon isteka roka možemo koristiti proizvode na kojima piše „najbolje upotrijebiti do“. – naglasila je Borzan.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota naglasio je da Grad Osijek upravo provodi projekt “Čist grad – naš ponOS” pod sloganom “Kužiš kod” i da je ovo događanje jedna od aktivnosti izobrazno-informativnih aktivnosti Grada, radi učinkovitijeg i kvalitetnijeg gospodarenja otpadom.
-Ovo zbivanje planirali smo prigodom Svjetskog dana hrane, kako bismo naglasili da hranu ne treba nepotrebno odbacivati i stvarati dodatne količine otpada. Osječanin prosječno stvara oko 200 kilograma otpada godišnje. Cilj nam je tu količinu spustiti ispod 60 kilograma. Danas imamo priliku vidjeti kako poznati chef Ivan Pažanin iskorištava namirnice koje inače bacamo, kako ih i mi možemo iskoristiti za pripremu obroka te uštedjeti na kućnom proračunu i smanjiti količinu otpada koju proizvodimo. U sklopu projekta “Čist grad – naš ponOS”, imat ćemo niz radionica za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a pripremljena je i jedna dječja predstava koja će se premijerno izvesti za Dan grada Osijeka.

Skip to content