Osijek i Osječko-baranjska županija produbljuju suradnju s Gradom Livnom

Objavljeno: 12.12.2022

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin zajedno sa županom Ivanom Anušićem i njegovim zamjenikom Matom Lukićem sastao se u ponedjeljak, u sjedištu Osječko-baranjske županije, s izaslanstvom Grada Livna na čelu s gradonačelnikom Darkom Čondrićem.

Riječ je o uzvratnome posjetu kojim su nastavljeni razgovori o mogućnostima i konkretnim oblicima, programima i projektima suradnje.

– Imamo puno toga zajedničkog. Mnogi Livnjaci, gospodarstvenici i poduzetnici, žive u Osijeku. Želimo im pomoći svojim kapacitetima i iskustvima kako bi i Livno na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji iskoristilo što više sredstava za razvoj svoje sredine. Iskustva imamo, u ovom trenutku u Osijeku se provode projekti vrijedni više od milijarde kuna, najvećim dijelom sufinancirani europskim sredstvima. Iskustva imamo i s projektima sufinanciranim sredstvima iz pretpristupnih fondova – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.

– Nedavno smo posjetili Grad Livno i razgovarali o svim temama koje se tiču Osijeka, Osječko-baranjske županije i Grada Livna te smo se sličnih tema dotakli i danas. Riječ je prije svega o suradnji naše Javne ustanove Županijske razvojne agencije i Grada Livna na projektima prekogranične suradnje, kao i projektima koji se tiču poljoprivrede. Livno sa svojih 1.000 km2 područja jedan je od najvećih poljoprivrednih proizvođača, a krije i ogroman potencijal za ekološku proizvodnju, koja je specifična i u Slavoniji. Dogovorili smo da ćemo našu daljnju suradnju konkretizirati na sljedećim susretima u Livnu i posjeti predstavnika naše Javne ustanove Županijske razvojne agencije – rekao je župan Ivan Anušić.

– Na tragu naših prijašnjih sastanaka i susreta koje smo imali u dva navrata u Livnu, želja nam je jačati našu suradnju i povezanost kroz nacionalne interese, ali i zajedničke projekte. Naša delegacija je došla ovdje čuti iskustva s ovog područja, s obzirom da je Hrvatska već niz godina u Europskoj uniji i ima pozitivna iskustva koja nama u Livnu i Bosni i Hercegovini dobro dođu. Ono što Livno može ponuditi odnosi se prije svega na segment gospodarstva i mljekarske proizvodnje, potom proizvodnje ekološke i zdrave hrane, malih i srednjih poduzeća i OPG-ova, ali i proizvodnje meda – kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Denis Ćosić kazao je kako je ŽRA spremna prenijeti svoja iskustva u prijavi i provedbi projektnih prijedloga kolegama iz Livna.

– Naše aktivnosti će biti usmjerene k edukacijama i prenošenju dugogodišnjih iskustava. U narednoj financijskoj perspektivi otvaraju se nove mogućnosti kroz program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i kroz programe transnacionalne suradnje dunavske regije. Plan nam je izraditi jednu bazu podataka kako bi što lakše pronalazili partnere, kako jedinica lokalne samouprave iz Osječko-baranjske županije, tako i općina s područja Grada Livna – zaključio je Ćosić.

Skip to content