Prijem veleposlanika Republike Austrije

Objavljeno: 09.11.2022

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković sastala se s veleposlanikom Republike Austrije  u RH dr. Josefom Markusom Wuketichem. Zamjenica Crnkoivć  poželjela je NJ.E. dobrodošlicu u ime  gradonačelnika Osijeka Ivana Radića te naglasila  da je zajednička povijest  Hrvatske i Austrije stvorila  mnoge društvene poveznice te se tradicionalno njeguju dobri odnosi koji su vidljivi kroz ozbiljnu robno- gospodarsku razmjenu, kulturnu suradnju i turističke boravke.  

Austrija je, inače, s investicijskim volumenom većim od 4 milijarde eura među najjačim investitorima  u Hrvatskoj, a ujedno je i četvrta zemlja partner Osječko-baranjskoj županiji po ostvarenoj robnoj  razmjeni u 2020. godini. Austrijsko poslovanje izuzetno nam je važno, dodaje Crnković, a Grad Osijek  je svakako je zainteresiran za daljnje jačanje gospodarskih veza jer dobro kotiramo u pogledu lakoće  poslovanja u RH.

S druge strane, važna je i kulturna poveznica jer Grad Osijek već dugi niz godina ima uspješnu suradnju s Austrijskim kulturnim forumom, i to kroz Dane austrijske kulture koji se u Osijeku održavaju već 12. godinu zaredom.  

Dani austrijske kulture održavaju se u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Odsjekom za germanistiku Filozofskog fakulteta Osijek, Gradskim galerijama Osijek – Galerijom Waldinger, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku te Kinematografima Osijek – kinom Urania i Srednjom školom Isidora Kršnjavog. 

Danas će u Galeriji Waldinger biti otvorena izložba fotografske vizualne umjetnosti autorice Samire Saidi, izložbe koja prikazuje društveno relevantne teme kojom se otvaraju ovogodišnji Dani austrijske kulture u Osijeku.  

Skip to content