Prijam učenika i učitelja iz Ljubljane

Objavljeno: 10.10.2019

Već šest godina traje prijateljstvo osječke OŠ Franje Krežme i OŠ Milana Šuštaršića iz Ljubljane, a goste i domaćine tom je prigodom primio zamjenik gradonačelnika Boris Piližota. Cilj je posjeta proširenje suradnje dvije osnovne škole, razmjena iskustava u učenju i nastavnom radu te razvijanje prijateljstva među učenicima, a dobrodošlicu gostima iz Ljubljane poželio je zamjenik gradonačelnika.
-Drago mi je što je ovdje 50-ak učenika i pet učitelja iz ljubljanske Osnovne škole Milana Šuštaršića, a zanimljivo je kako se prijateljstvo dvije škole razvilo zapravo kroz početnu suradnju na povijesnom projektu Rimsko carstvo: Emona i Mursa. Tijekom proteklih šest godina, suradnja je izrasla u prijateljstvo te tako imamo prigodu ugostiti prijatelje iz Ljubljane. U okviru programa, naši će gosti saznati više o Osijeku, ali i upoznati okolicu, što im je vjerujem, zanimljivo zbog povijesne baštine koju imamo kao i nobelovaca koji su se školovali u Osijeku. Također, želja je slovenskih prijatelja odati počast žrtvama Domovinskog rata u Hrvatskoj pa će obići i Erdut, Dalj i Vukovar. – rekao je Boris Piližota.

Ravnateljica OŠ Franje Krežme Jadranka Jurić naglasila je kako se suradnja dvije škole temelji na prekrasnom prijateljstvu koje povezuje i same učenike.
-Posebno nam je drago što možemo ugostiti prijatelje iz Ljubljane te im pokazati sve što imamo i što je možda skriveno, a što im otkrivamo – istaknula je ravnateljica.

Na dobrodošlici i gostoprimstvu zahvalio je pomoćnik ravnateljice OŠ Milana Šuštaršića iz Ljubljane Franc Renko.
-Razgovarali smo u školi kako želimo naći neku školu za suradnju i sretni smo što smo pronašli vas. Nadamo se da će suradnja trajati i ubuduće te da ćemo zajedno proširiti sve ono što smo izgradili do sada. – poručio je Franc Renko.

Nastavnici i učenici iz Ljubljane, Osijek su prepoznali kao zanimljivo odredište u kojem će se upoznati s povijesnim znamenitostima, ali i modernim gradom. Zamjenik gradonačelnika stoga im je poželio da se u Osijeku ugodno provedu te da se kući vrate s lijepim sjećanjima.
-Grad Osijek je prijatelj s Mariborom, a naša OŠ Franje Krežme ima prijatelje u Ljubljani. Gradovi se spajaju prijateljstvima, a kako tu nema granica, drago nam je što su dvije škole razvile ovu suradnju koja traje već šest godina te vjerujem da ćemo za koju godinu proslaviti i jubilej ovoga prijateljstva. – zaključio je Boris Piližota.

Skip to content