Prijam norveške i slovenske veleposlanice

Objavljeno: 12.12.2018

Slovenska veleposlanica pohvalila je tom prigodom grad Osijek kao grad koji, u suradnji s udrugama Centar za mir i Nansen dijalog centar  razvija kulturu mira. Pohvale je grad dobio i od norveške veleposlanice za projekt uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama. Obje vide mogućnost produbljivanja suradnje u područjima u kojima Osijek prednjači u cijeloj regiji pa i šire,  a to su primjerice  IT sektor i  zbrinjavanje otpada.

Zanimljivom se pokazala i tema „pametnog sela,“ što je trend u Sloveniji u posljednje vrijeme, a ova njihova iskustva mogla bi se primijeniti i u našem slučaju, budući da imamo najveći odliv stanovništva upravo iz ruralnih područja. Zanimljivost ovoga koncepta je u tome što u Sloveniji ljudi u obavljanju svojih redovitih dnevnih aktivnosti odlaze iz grada u selo.

Razgovor s norveškom veleposlanicom uglavnom je preuzela tema nedavno potpisanog sporazuma o partnerskom odnosu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Norveške,  kojim će 100 milijuna EUR biti uloženo u razvoj gospodarstva, ali i civilnog sektora. Dogovorena je bliskija suradnja Grada Osijeka i norveškog veleposlanstva kako bi se ove mjere i sredstva približile udrugama s ovih naših područja.

Uz zahvale dvjema visokim gošćama na  posjetu našem gradu, kao i na lijepim riječima kojima je jasno iskazan uočljiv napredak grada Osijeka, gradonačelnik je sa zadovoljstvom sastanak završio riječima: Kada čovjek ima prijatelja lakše je živjeti!

Skip to content