Prijam Mirotvorne škole iz Vrbovskog

Objavljeno: 12.04.2017

Mirotvornom školom 2016. proglašena je Osnovna škola I.G. Kovačića iz Vrbovskog.

Ovo priznanje Centar za mir Osijek utemeljio je 2015. godine, a prvo je dodijeljeno Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar. Javni poziv za nominacije upućuje se svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj (1355 škola), a nominacije su stigle iz čak 14 županija, ukupno 27 nominacija za 13 osnovnih i 14 srednjih škola. Koncept mirotvorna škola je platforma mreže škola, univerziteta i organizacija iz više zemalja članica koje zagovaraju uvođenje mirovnog odgoja u EU. Centar za mir dio je te platforme, a u nju, putem Erazmus + programa, uvode i mrežu škola iz RH nominiranih za priznanje MIROTVORNA ŠKOLA. Mirotvorna škola za nagradu “dobiva” i studijsko edukativno putovanje pa su tako gosti iz Gorskog kotara bili u posjetu Osijeku, Vukovaru, Zlatnoj Gredi od 6. – 12. travnja. Ovaj posjet realiziran je u suradnji Centra za mir-Osijek s Msvijetom – centrom za medijaciju Osijek i udrugom „Auxilium“, uz sudjelovanje više organizacija, institucija i škola: udruga „Pobjede“, Agencija lokalne demokracije, Nansen dijalog centar, Proni centar, Europski dom Vukovar, Eko Centar Zlatna Greda; Mirovna grupa Dunav, Mladi ujedinjeni u miru, RDKU Darda.

Osnovna tema programa studijskog posjeta je mir je u našim rukama, a sačinjen je na način da kreira prostor za produbljivanje teme mirotvorstva na osobnoj razini i iz aspekta škole i zajednice iz koje dolaze.

U sklopu njihova posjeta primio ih je i gradonačelnik Ivan Vrkić Grad Osijek, ne samo kao čelni čovjek Grada, nego i osoba koja podržava mirotvorstvo kao dio kulturnog identiteta našeg grada i aktivni sudionik mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, jedine uspješne misije UN-a.

Skip to content