Prijam dobitnika nagrade Faust Vrančić

Objavljeno: 27.03.2017

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham primio je u Gradskoj upravi Modelarsku sekciju Aerokluba “Osijek”, dobitnika Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić”.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Osijeka Marin Kordić istaknuo je kako su uspjeli osvojiti najveće priznanje koje se dodjeljuje na razini tehničke kulture. Priznanje je to koje se dodjeljuje na natjecanjima u RH i inozemstvu za postignute rezultate u prethodnoj godini, a osječki učenici su u grad Osijek dosad donijeli sve skupa 64 medalje. Ovo priznanje dobili su zrakoplovni modelari – jedna od njih 6 sekcija koje djeluju na području grada. Istaknuo je da njegovi učenici sve ono što nauče svakako mogu kasnije primijeniti u budućnosti, i u svojim karijerama. Mnogi od modelara biraju kasnije zanimanja poput jedriličara, padobranca, pilota, a neki čak i postaju dijelom putničke avijacije diljem cijelog svijeta.
Zamjenik gradonačelnika napomenuo je da će Grad Osijek i u buduće pratiti aktivnosti kluba, kako modelarske sekcije, tako i svih ostalih sekcija. Također, kazao je da, uz to što se vesele novim uspjesima, svakako će se potruditi da njihova putovanja i rad u budućnosti budu lakša i jednostavnija. Krenuti će sa Osječko- baranjskom županijom u zajedničku akciju nabavke novog kombi vozila za prijevoz mladih ljudi koji putuju na natjecanja u zemlji i inozemstvu.

Miro Suver, član modelarske sekcije Aerokluba „Osijek“, Hrvatske reprezentacije u radu na jedrilicama, sudjeluje na svjetskim i europskim natjecanjima. Posebice je istaknuo natjecanje u Južnoafričkoj Republici održano 2012. i ono 2015. u Bugarskoj te kako ove godine planira sudjelovati na natjecanju u Slovačkoj. Njegov “izum” je laka letjelica koja nema motor, a čiji je cilj ostati deset minuta u zraku i sletjeti što bliže točki. Kazao je da je na natjecanju konkurencija otprilike pedeset pilota te da se definitivno nije lako izboriti za medalju, no treba vježbati i trenirati i tada se mogu očekivati najbolji rezultati.

Skip to content