Prijam ansambla drame „Emet“ prigodom osvajanja dvostrukoga Marula

Objavljeno: 03.05.2019

Nagradu „Marul“ 29. Marulićevih dana – za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava “Emet” Ivane Šojat u produkciji osječkoga HNK, a „Marula“ za režiju istoimene predstave osvojio je Samo M. Strelec.

-Dvostruki je „Marul“ iznimno važno priznanje ne samo kazališnom ansamblu, nego i Osijeku u cjelini – istaknula je tom prigodom Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku.

Obrazlažući dodijeljene nagrade, Ocjenjivački sud navodi kako već sam naslov romana na osnovu kojeg je nastala nagrađena predstava “Emet,” upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u njezinoj preciznoj arhitekturi. Naime, emet, što znači život, u sebi nosi vlastitu suprotnost – met, odnosno smrt. Suprotnosti borave na istom mjestu, a granice su fluidne, navodi se u obrazloženju.

-Još ne mogu vjerovati. Velika je čast uopće doći na festival gdje su samo najbolje predstave. Za mene je već i to uspjeh – kazala je Ivana Šojat te istakla da je redatelj Samo M. Strelec za nju istinsko otkriće.

Gradska uprava prigodom (n)ovog velikog uspjeha osječkih kazalištaraca organizirala je prijam za ansambl drame „Emet“, autoricu i članove Uprave Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš sa suradnicima – uz srdačne čestitke izvrsnicima okrunjenim dvjema uistinu prestižnim nagradama – uručila je intendantici Draženi Vrselji prigodnu nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna.

-Iznimno sam ponosna što mogu uime Grada, umjesto naših Osječanki i Osječana, prenijeti čestitke Hrvatskom narodnom kazalištu na dvije vrijedne nagrade koje je donijelo u naš grad. Čestitke i zahvala kolektivu, svakom pojedinačno tko je dao doprinos da danas slavimo dvije nagrade. Čestitke i zahvala intendantici čija je ovo prva velika pobjeda, gospođi Draženi Vrselji i šećer na kraju: veliki ponos, zahvala, sreća da u našem gradu imamo tako zapaženu i veliku književnicu kao što je Ivana Šojat – rekla je Gamoš.

Skip to content