Prihvaćen apel Grada i Županije. Osijek više nije sam u borbi protiv komaraca.

Objavljeno: 19.06.2019

Nakon jučerašnje inicijative i radnog sastanka sa županom Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota sudjelovao je na koordinaciji načelnika i gradonačelnika općina i gradova Osječko-baranjske županije koju je sazvao župan Ivan Anušić.

Situacija stvorena trenutno iznimno velikom najezdom komaraca izazvala je i veliki interes javnosti koja očekuje odgovor što dalje činiti kako bi se situacija normalizirala. Zajednički apel, pa čak i pritisak Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na Vladu Republike Hrvatske prihvaćen je, te je stoga zamjenik gradonačelnika Boris Piližota javno izrazio zadovoljstvo brzim i pozitivnim odgovorom Vlade, kao i razumijevanjem alarmantnosti situacije.

Uz odobrenje financijske pomoći od ukupno 5.000,000,00 kuna gradovima i općinama na čijem području se nalaze žarišta legla komaraca, Vlada je naložila i obvezu provođenja tretmana na svim kriznim područjima.

Podsjećamo, radi neodrađenih larvicidnih i kasnije adulticidnih tretmana na poplavnim područjima izvan Grada Osijeka, došlo je do izlijetanja enormnog broja komaraca koji neprekidno dolijeću na područje grada i sada čine čak 80% ukupnog broja s kojima se u Osijeku borimo.
Grad Osijek u svom proračunu je osigurao dostatna sredstva da nastavi, a sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, i pojača intenzitet adulticidnog tretiranja komaraca svim raspoloživim načinima i metodama.

Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“ te s olakšanjem očekuje najavljenu sustavnu, striktnu i obveznu provedbu pravovremenih larvicidnih tretmana na cijelom poplavnom području Osječko-baranjske županije. U ovoj teškoj situaciji ipak predstavlja zadovoljstvo uvjeravanje Vlade da, nakon naših višegodišnjih apela (od 2014. godine), Grad Osijek više neće biti usamljen u svim mjerama borbe protiv komaraca, a posebno larvicidnom tretmanu kao najučinkovitijem preventivnim načinu rješavanja ovoga problema.

Skip to content