Prestalo je izdimljavanje, nema više izravne ugroze za stanovništvo. Izvan snage preporuka o izbjegavanju dužeg boravka na otvorenom

Objavljeno: 10.10.2023

Na požarištu Drave International više nema izdimljavanja čime je prestala izravna ugroza za stanovništvo, a sve preporuke Stožera civilne zaštite, prvenstveno ona o izbjegavanju dužeg boravka na otvorenom, stavljaju se izvan snage. Kvaliteta zraka u Osijeku i okolnim mjestima je prihvatljiva, poručeno je u utorak na konferenciji za novinare održane nakon  sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

– Stanje na požarištu je dobro, kao i sinoć, situacija je pod kontrolom. Vatrogasci će i dalje u narednim danima dežurati, jer se na pojedinim dijelovima još radi o vrlo visokim temperaturama. Izdimljavanje je prestalo zahvaljujući dijelovima koji su zatrpani zemljom, ali i dijelovima koje su zadnja dva dana vatrogasci neprestano natapali – izvijestio je načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Dodao je da je započela kriminalistička obrada te da je u tijeku uzorkovanje tla, a od sutra će i veterinarska inspekcija uzimati uzorke hrane za životinje, kao i mesa, mlijeka, jaja te svih prerađevina na koje požar mogao utjecati.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin podsjetio je da vrtići i škole na području grada i županije danas normalno rade, jer je kvaliteta zraka prihvatljiva.

– Kontinuirano pratimo kvalitetu zraka na našim dvjema mjernim postajama u gradu Osijeka. U ovome trenutku je prihvatljiva. Inače imamo nekoliko kategorija kvalitete zraka: dobra, prihvatljiva, umjerena, loša, vrlo loša i izrazito loša. Prihvatljiva kategorija je uobičajena, najčešće je prihvatljiva ili umjerena, što znači da nema odstupanja od onih normalnih vrijednosti lebdećih čestica na području grada Osijeka – kazao je Vulin.

– Na temelju toga, kad govorimo o području grada i prigradskih naselja, preporuke koje su do sada važile, u smislu da se ne preporuča dulji boravak na otvorenom, sada prestaju biti na snazi, nema više za tim potrebe. Nema više izdimljavanja požarišta, što je bila izravna ugroza stanovništva – dodao je i zaključio da će po završetku policijskog očevida zemljom zasuti i taj dio požarišta gdje se vrši kriminalističko istraživanje.

Skip to content