Preminuo dvostruki oskarovac, Osječanin Branko Lustig (1932. – 2019.)

Objavljeno: 15.11.2019

Dvostruki oskarovac Branko Lustig rođen je u osječkoj židovskoj obitelji 1932. godine. Kao desetogodišnjak interniran je u logore Bergen-Belsen i Auschwitz gdje je radio u rudniku uglja i pogonima za proizvodnju raketa V1 i V2.

Nakon rata Lustig je završio Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bio je prevoditelj na snimanju filma „Često mislim na Pirošku“, a potom vođa snimanja na filmu „Ne okreći se sine“. Glumio je u filmovima „Seljačka buna“ Vatroslava Mimice, „Kozara“ Veljka Bulajića te „Nikola Tesla“ Krste Papića. Govorio je sedam jezika. Surađivao je 1956. s talijanskim redateljem Giuseppeom De Santisom na filmu „Cesta duga godinu dana“. Bio je menadžer za lokacije u američkom filmskom mjuziklu „Guslač na krovu“ koji se 1971. snimao u Hrvatskoj. Radio je na brojnim filmovima kao glumac, asistent režije i produkcije, producent pa tako i na koprodukcijskim mini-serijama „Vjetrovi rata“, „Rat i sjećanja“ te „Limeni bubanj“.

Odselio se 1988. u Los Angeles gdje je 1992. upoznao Stevena Spielberga, dok je radio na filmu „Intruders“. Nakon Oscara za produkciju Spielbergovog filma „Schindlerova lista“, Lustigova hollywoodska karijera doživljava snažan uzlet. Postaje producent filma „Mirotvorac“ slavnog redatelja Ridleya Scotta s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman pa sljedećih osam godina postaje Scottov stalni suradnik. Snimali su svjetski slavne filmove „Hannibal“, „Pad Crnog jastreba“, „Kraljevstvo nebesko“, „Dobra godina“, „Američki gangster“, a za „Gladijatora“ su obojica dobili Oscara.

U Hrvatsku se vratio 2008. godine. Uz brojne filmske nagrade, Branko Lustig proglašen je počasnim građaninom Osijeka, počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, predsjednik Tuđman odlikovao ga je 1994. Redom Kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja Hrvatske, a francuski predsjednik dodijelio mu je odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti.

Osijek se s ponosom sjeća jednog od svojih najslavnijih sinova, njegovog života, rada i fascinantne karijere.

Skip to content