Premijera spektakla na obali Drave otvorila Osječko ljeto kulture

Objavljeno: 29.06.2019

Večeras je praizvedbom sceno-kino romana „Doljnjodravska 11 “ koju autorski potpisuje Drago Hedl, a redateljski Zlatko Sviben, ispred bivšeg Ribarskog doma svečano otvorena najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj. Na autentičnoj lokaciji – Donjodravska obala 11 – gledatelji su imali priliku vratiti se u godine sa sredine prošloga stoljeća i prisjetiti se života Donjograđana. Pedesetak glumaca svih životnih dobi, od najmlađih do najstarijih, uspješno je iznijelo do kraja težak i zahtjevan zadatak koji je pred njih stavio Zlatko Sviben, prateći do u detalj misli i sjećanja Drage Hedla sadržane u romanu. Ambijentalnu atmosferu predstave upotpunjavale su projekcije pojedinih scena na zidovima Donjodravske 11.

– Vraćajući se u prošlost, imamo priliku ponovno se zaljubiti u neke osobe, stvari, događaje. Tako je bilo i sinoć s ovom predstavom jer nam je „Doljnjodravska 11“ omogućila da se kroz povijest jedne obitelji i ljudi koji su je okruživali, ponovno zaljubimo u svoj grad. Osjetio se dašak razigranosti, inspiracije, onog nekog samo našeg prepoznatljivog osječkog duha – istaknula je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora Žana Gamoš te potom čestitala cjelokupnoj glumačkoj postavi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku na izvrsno obavljenom poslu.

Podsjećamo, u okviru Osječkog ljeta kulture, Grad Osijek organizirao je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Ovogodišnje Osječko ljeto kulture trajat će sve do 14. srpnja, kada će ga zatvoriti komedija ,,Zaljubljeni Shakespeare” u koprodukciji Zagrebačkog kazališta Komedije i HNK u Varaždinu.

– Vas drage moje Osječanke i Osječane pozivam da uz miris toplih noći i ove godine uživate u kazališnim, glazbenim, likovnim, književnim i svim ostalim umjetnostima Osječkog ljeta kulture. Zajedničkim snagama pošaljimo razglednicu kulture našeg grada daleko u svijet – napisala je Gamoš na svojoj Facebook stranici.

Galerija fotografija sa sinoćnjeg otvorenja dostupna je Facebook stranici Osječkog ljeta kulture.

Skip to content