Predstavnici Svjetske banke u posjetu Gradu Osijeku

Objavljeno: 05.12.2023

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković primila je u utorak predstavnike Svjetske banke, koja priprema petogodišnju strategiju djelovanja u Hrvatskoj čiji će temelj biti dijagnostičko izvješće, s ciljem utvrđivanja ograničenja i prilika koje Hrvatska ima na putu prema održivom i inkluzivnom rastu.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o fiskalnoj decentralizaciji, financiranju jedinica lokalne samouprave, socijalnoj politici na razini grada te o inozemnim ulaganjima.
Zamjenica gradonačelnika Crnković izvijestila je kako Svjetska banka priprema strateški okvir za razvoj Hrvatske za razdoblje od 2025. do 2030. dodajući da je dijalog između Svjetske banke i jedinica lokalne i regionalne samouprave nužan radi razmjene iskustava o izazovima u upravljanju gradovima.

– Velik interes Svjetska banka pokazala je za investiciju američke tvrtke Jabil u poslovnoj zoni Nemetin. Sastanak nastavljamo po radnim skupinama, o temama fiskalne decentralizacije, upravljanja gradskom imovinom te privlačenju ulagača, a u proljeće iduće godine imat ćemo novi sastanak, o temi fiskalne decentralizacije – rekla je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku Jehan Arulpragasam kazao kako će dijagnostičko izvješće biti temelj strategije za razdoblje od idućih pet godina, kojom Svjetska banka planira podupirati napore Hrvatske i hrvatske vlade.

– Razgovarali smo o temama kao što su investicije, rast, poduzetništvo na osječkom području, rastu zapošljavanja, potrebama za radnom snagom, javnim uslugama središnje i lokalne vlasti te njihovom financiranju – rekao je Arulpragasam i dodao kako se Svjetska banka u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, fokusira na održivi razvoj koji uključuje smanjenje siromaštva i razvoj inkluzivnog društva.

Za kraj je izvijestio kako Svjetska banka u Hrvatskoj u suradnji sa središnjom vlasti provodi pet projekata vrijednih oko 700 milijuna dolara, te osigurava tehničku i savjetodavnu pomoć središnjoj i lokalnoj vlasti u ostvarivanju razvojnih planova.

Skip to content