Predstavljeni Vodiči za umirovljenike i osobe s invaliditetom

Objavljeno: 27.11.2020

Grad Osijek izdao je Vodič za umirovljenike i Vodič za osobe s invaliditetom koji pružaju informacije o socijalnim uslugama, podršci i pomoći u vrijeme epidemije bolesti Covid-19. Vodiči obrađuju niz tema, od savjeta psihologa do informacija o stanju u domovima za starije i nemoćne u Osijeku ali i o aktivnostima Crvenog križa te udruga osoba s invaliditetom.

Vodiče su putem video priopćenja predstavili potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić. Pojasnili su kako se unutar vodiča nalaze mjere Grada Osijeka namijenjene umirovljenicima i osobama treće životne dobi kao i preporuke o načinu života u vrijeme epidemije.

– Tijekom cijele ove godine, epidemija bolesti Covid-19 značajno utječe na osobe starije životne dobi, posebno umirovljenika. Promijenio se način života, nema druženja, nema plesova, nema zabava, nema velikih skupova. Zato smo se odlučili i ove godine štampati vodič za umirovljenike i invalide kako bismo im približili najnužnije podatke i mjere, da što lakše podnesu ovo razdoblje epidemije – kazao je Šerić.

Vodiči će se podijeliti umirovljeničkim udrugama, udrugama osoba s invaliditetom, Gradskom društvu Crvenog križa Osijek te Domu za starije i nemoćne osobe, a mogu se potražiti i na gradskoj blagajni u pothodniku te prostorijama gradskih četvrti i mjesnih odbora. Usto, dostupni su i u elektroničkom obliku OVDJE.

Mjesečni dodatak na mirovinu i božićnice
Šerić je podsjetio i na mjesečni dodatak na mirovinu, odnosno novčanu pomoć od 100 kuna. Radi se o pomoći koju mogu ostvariti samci čiji prihod ne prelazi 1400 kuna i umirovljenik koji je član kućanstva s prihodom ne većim od 2400 kuna. Osim prihoda uvjet je i da umirovljenik nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu osim one koja mu služi za stanovanje.

– Isplate su već krenule i apeliram na umirovljenike koji se vide u tim kvotama da se obrate Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka i ostvare svoje pravo na ovu pomoć – istaknuo je Šerić i usput najavio kako će Grad Osijek i ove godine umirovljenicima isplatiti božićnicu, a o čemu će sugrađane uskoro detaljnije izvijestiti.

Građani se za više informacija o mjesečnom dodatku na mirovinu mogu informirati putem sljedećih brojeva telefona: 031/229 103, 031/229 105, 031/229 106 ili 031/229 102.

 

Skip to content