Predstavljena nova studentska stipendija „Najbolje za najbolje“

Objavljeno: 21.07.2022

U osječkom Kulturnom centru predstavljena je studentska stipendija „Najbolje za najbolje“, po mnogo čemu jedinstvena u Hrvatskoj.
„Najbolje za najbolje“ spoj je težnji Grada Osijeka da mladi ljudi iz Osijeka i cijele Hrvatske izaberu osječko Sveučilište, te nakon studija ostanu i raditi u Osijeku i potreba poduzetnika za visoko kvalificiranom radnom snagom. Zajedničkim snagama, uz potporu akademske zajednice, osmišljena je stipendija koja je s mjesečnim iznosom od 450 eura među najizdašnijima u Hrvatskoj.
„Ovo je plod suradnje Grada Osijeka i Osijek Softver City-ja odnosno svih poduzetnika okupljenih u Osijek Softver City. Njihova je bila inicijativa. Zajedno smo to uobličili. Ove godine krećemo u pilot- projekt gradsko- poduzetničke stipendije. Slogan joj je „Najbolje za najbolje“ pri čemu mislimo da je najbolja stipendija, najboljih tvrtki za najbolje studente u najboljem gradu i najboljem sveučilištu.“ – istaknuo je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin prilikom predstavljanja stipendije.

Najbolje stipendiste biraju sami poduzetnici već na prvoj godini fakulteta. Ti će studenti kod njih od prve godine ići na praksu, ali i po završetku studija ostati raditi. Uvjete dogovaraju stipendist i poduzetnik.
Mjesečna će stipendija iznositi najmanje 450 eura. Od toga Grad Osijek izdvaja 300 eura, a poduzetnik najmanje 150 eura.

„Imamo veliki problem s nedostatkom stručnoga kadra u našim tvrtkama. Da bismo došli do kvalificiranih zaposlenika i da bismo mogli nastaviti pričati priču o Osijeku kao središtu IT industrije trebali partnersku ruku s druge strane i dobili smo je u osječkoj gradskoj upravi. Ovom stipendijom planiramo privući i buduće studente koji nisu iz Osijeka. Drago nam je da kroz ovu stipendiju imamo poveznicu između grada, sveučilišta, poduzetnika i fakulteta.“- rekao je predsjednik Udruge Osijek Softver City Mihael Tomić.

Stipendija je namijenjena redovnim studentima koji su upisali prvu godinu fakulteta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera i to na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinskom fakultetu, Odjelu za fiziku i Odjelu za matematiku.

„Ovo je svojevrstan pilot projekt Grada Osijeka i Osijek Softver Cityja vjerojatno na razini Hrvatske. To je hvale vrijedan projekt i kao takav će zasigurno pokazati odlične rezultate. Jedan od strateških ciljeva Sveučilišta u Osijeku je zadržati mlade ljude na istoku Hrvatske. Pokazalo se da ako student upiše fakultet izvan Osijeka da je velika vjerojatnost da se neće vratiti. Ovaj korak koji su napravili Grad i OSC je veliki korak u tom smjeru, zadržavanja mladih ljudi. „- zaključio je rektor osječkog sveučilišta Vlado Guberac.

Uvjeti za dodjelu stipendije:
-podnositelj je redoviti student prve godine u akademskoj godini 2022./2023. na programu deficitarnih zanimanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku, Odjel za matematiku)
-podnositelj ima pismo namjere poslovnog subjekta koje potvrđuje namjeru stipendiranja studenta. Poslovni subjekt mora imati sjedište na području grada Osijeka, minimalno deset zaposlenih na puno radno vrijeme, biti osnovan minimalno dvije godine prije podnošenja prijave na Javni poziv i mora imati ostvaren prihod od minimalno milijun kuna u prethodnoj godini.

Javni poziv će od ponedjeljka, 27. srpnja biti dostupan na web stranici Grada Osijeka i biti će otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 30. lipnja 2023. godine.

Ukupna sredstva namijenjena za dodjelu stipendija po ovom javnom pozivu iznose 1.790.197,20 kn, odnosno 237.000,00 eura.

Javni poziv za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka u 2022. – GRADSKO-PODUZETNIČKA STIPENDIJA

Prijaviti se možete putem linka https://najzanaj.osijek.hr/

 

Skip to content