Predstavljena monografija “Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku”

Objavljeno: 03.12.2021

Povodom 30. obljetnice obrane grada Osijeka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održano je predstavljanje dokumentarističko – istraživačke monografije “Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku” autorice Gordane Lesinger. Knjiga je to koja vrlo detaljno i studiozno govori o načinu i organizaciji ratnog izvještavanja u Osijeku.

Glas Slavonije, tada najrazvijeniji dnevni list istočne Hrvatske, je angažirao nekoliko svojih djelatnika te raspisao natječaj za suradnike u Međunarodnom press centru. Centar je počeo s radom u kolovozu 1991. godine, a završetkom sukoba u lipnju 1992. godine centar je raspušten. Isprva se ta struktura nazivala Press klub te je rad bio smješten u Hotelu Osijek, no, nakon granatiranja, ekipa od šest članova, Mirko Tihomir Ravlić, Domagoj Šimić, Željko Jung, Tatjana Mioković, seli se u osječki Pothodnik sa zadaćom održavanja i snimanja svih dnevnih konferencija za medije odnosno svih javno danih izjava koje su služile za informiranje domaće i strane javnosti. U press centar su tijekom najtežih ratnih dana dolazili svi politički, vojni i civilni dužnosnici te diplomati koji su posjećivali Osijek.

O važnosti tog ratnog press centra govorio je i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.
“Osobito sam zahvalan autorici Gordani Lesinger što je ljude koji su u trenucima kada je bilo iznimno teško, kada se rat “lomio” u smislu opstanka, kada je bilo pitanje biti ili ne biti na ovim prostorima prije 30 godina, potrebno je sjetiti se ljudi koji su bili iznimno važni, ratni izvjestitelji, njih je otela zaboravu. Važno je to znati zbog generacija koje dolaze i na tome moramo kao država graditi svoju nacionalnu herojsku priču. Tu su, između ostalih, i svi oni koji su slali informacije s prvih linija bojišta u svijet. Njima itekako treba odati veliko priznanje jer su uvelike doprinijeli međunarodnom priznanju Hrvatske svojim ratnim reportažama”, rekao je Vulin.

Medijska scena u gradu Osijeku, toga vremena, radila je pod zahtjevnim uvjetima, stoga je ovako improvizirani studio izvrstan i osječki autentičan medijski „izum“ ratnog izvještavanja, čulo se tijekom predstavljanja knjige.

Organizatori promocije bili su Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Koordinacija udruga branitelja i stradalnika domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Skip to content