Predstavljanje preventivnog projekta Lily

Objavljeno: 06.12.2019

Preventivni projekt Lily – projekt je koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s brojnim partnerima, predstavnicima sustava obrazovanja, socijalne skrbi, državnog odvjetništva, sudstva, Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, lokalnom upravom i samoupravom, nevladinim organizacijama te drugim društveno odgovornim dionicima – a koji je usmjeren ka sprječavanju svih oblika nasilja prema ženama. Također, preventivni projekt Lily sastavni je dio novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji koji je u izradi, a svojim aktivnostima podupire strateške dokumente Vlade Republike Hrvatske.

Predstavljanju projekta koje je organiziralo Ravnateljstvo policije i Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, nazočila je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Grad Osijek pozdravlja i podupire izradu Nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji. Grad Osijek je grad nulte stope tolerancije kada je riječ o bilo kojem obliku nasilja, a posebice kada je riječ o nasilju nad slabijima, nasilju nad ženama te nasilju u obitelji. Prevencija i rehabilitacija žrtava nasilja koraci su kojima Grad Osijek daje punu potporu. Također želim zahvaliti svim udrugama civilnog društva koje u našem gradu posvećuju pozornost upravo prevenciji, rehabilitaciji i izvaninstitucionalnoj stručnoj podršci kao i Centru za socijalnu skrb s kojima Grad Osijek surađuje kako bi pomogao žrtvama nasilja. Kada je riječ o strateškom nacionalnom dokumentu tu smo svakako partner i Ministarstvu unutrašnjih poslova i našoj Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. – kazala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Preventivni projekt Lily predstavljen je dramskom izvedbom „Progovori“ u kojoj su uz glumce osječkog HNK sudjelovali i pripadnici Interventne policije te glazbenik Marin Ivanović Stoka. Njegova pjesma Lily posvećena je svim ženama, žrtvama nasilja, a spot je moguće pogledati i na mrežnoj stranici projekta Lily.
„Kao društvo ne smijemo ostati gluhi i slijepi na nasilje koje se događa svuda oko nas. Moramo reagirati, prijavljivati, procesuirati počinitelje i štititi žrtve. Naše društvo je važno senzibilizirati na način da se pri tom ne gubi iz vida osjećaj solidarnosti i građanske hrabrosti suočavanja s nasiljem prema ženama koje žive u strahu, koje je često stid potražiti pomoć, kojima se ponekad poručuje da nasilje moraju trpjeti i koje same ne vide izlaz ili si ne mogu i ne znaju pomoći.
Ako vidiš, čuješ ili primijetiš nasilje, nemoj šutjeti o tome, prijavi nasilje na 192!“ – stoji uz ostalo, na mrežnim stranicama projekta, dostupnim na poveznici: www.lily.com.hr.

Skip to content