Predsjednica Republike svečano otvorila Osječki proljetni sajam

Objavljeno: 01.03.2019

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je tijekom radnog posjeta Osijeku svečano otvorila Osječki proljetni sajam – 26. sajam poljoprivrede i prehrane te 20. obrtnički sajam na Pampasu. Uz Predsjednicu na otvorenju Sajma nazočnima se obratila i ministrica Gabrijela Žalac, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te direktor Sajma Alen Vukašinović. Kolika je važnost spomenutih sajamskih zbivanja za domaće gospodarstvo, ponajbolje se zrcali u činjenici, da se osječki Proljetni sajam odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Osječko-baranjske županije te Grada Osijeka. Svečanom otvorenju nazočili su i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Na 2000 m2 zatvorenog i 5000 m2 otvorenog prostora osječkoga Pampasa – od 1. do 3. ožujka – više od 180 izlagača iz Hrvatske i inozemstva predstavit će svoje proizvode iz različitih područja: poljoprivrede i šumarstva, stočarstva, ratarstva, povrtlarstva, voćarstva, pčelarstva, obrtništva, hortikulture, seoskog turizma i raznih drugih.

Dodatne sadržaje – poput predavanja, stručnih skupova i gastronomskih delicija – ove godine obogatio je i Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka – događaj koji organizira Ministarstvo poljoprivrede radi promocije regionalne pčelarske proizvodnje, a kojem je nazočio predsjednik Gradskoga vijeća dr. sc. Željko Požega.

Osječki sajam tradicionalno privlači značajan broj poljoprivrednih izlagača, a ove godine – uz obrtnike Obrtničke komore Osječko-baranjske županije – na sajmu sudjeluju i obrtnici iz Međimurske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Brodsko-posavske županije, koji će se predstaviti u nekoliko kategorija: strojevi, oprema, aparati i alati za sve oblike obrtničkog stvaralaštva; prerada i obrada drva, metala, plastike, stakla, keramike, tekstila, kože, plemenitih materijala, živežnih namirnica; proizvodi obrtničkog stvaralaštva od različitih materijala; proizvodi za opremanje obrtničkih radionica i prodavaonica; proizvodi za stanovanje, vanjsko i unutarnje uređenje objekata; proizvodi za graditeljstvo i infrastrukturu; proizvodi umjetničkog obrta i visoke tehnologije; uslužne i izdavačke djelatnosti te proizvodnja strojeva i uređaja u poljoprivredi. O međunarodnom značaju sajma svjedoči udio izlagača iz Srbije i Slovenije.

Grad Osijek poziva sugrađane da posjete Sajam te svojim sudjelovanjem podupru ovaj jedinstveni gospodarski događaj.

 

 

 

Skip to content