POZIV ZA SUDJELOVANJE U OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA 2023.

Objavljeno: 07.04.2023

Svjetski dan zdravlja (World Health Day) obilježava se svake godine 7. travnja kako bi se obilježila godišnjica osnutka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Svjetski dana zdravlja 2023. godine posvećen je obilježavanju 75. rođendana Svjetske zdravstvene organizacije.

Grad Osijek poziva Vas da se aktivno uključite u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja koji će se održati 15. travnja 2023. (subota) na Trgu slobode u vremenu od 10 do 13 sati s ciljem upoznavanja javnosti sa zdravstvenim problemima koji utječu na širu populaciju i važnosti prevencije i ulaganja u zdravlje.

Zainteresirane molimo da potvrde svoj interes za sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja i da najkasnije do srijede 12. travnja 2023. dostave program i aktivnosti kojima žele sudjelovati u obilježavanju ( tema, način promocije).

Grad Osijek svim izlagačima i prezenterima osigurat će mogućnost besplatnog korištenja pokretne naprave (štanda) te mogućnost predstavljanja programskih aktivnosti na otvorenoj pozornici na Trgu Slobode.

Molimo traženo dostaviti na sljedeću adresu: GRAD OSIJEK, Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, n/p Pročelnika mr.sc Romano Kristić, Osijek, Franje Kuhača 9 ili na e mail adresu: ivana.tomas@osijek.hr, kontakt telefon: 229 – 164.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja i skreće pozornost na određenu zdravstvenu temu koja zabrinjava ljude diljem svijeta i koja je javnozdravstveni prioritet. Ove godine se na taj dan ujedno obilježava i 75. godišnjica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Zemlje svijeta su se 1948. udružile i osnovale SZO kako bi promicale zdravlje, očuvale svijet sigurnim i služile ranjivima – tako da svatko, svugdje može postići najvišu razinu zdravlja i dobrobiti. Povodom 75. obljetnice SZO prilika je da se osvrnemo na uspjehe javnog zdravstva koji su poboljšali kvalitetu života tijekom posljednjih sedam desetljeća. To je također prilika za motiviranje djelovanja za rješavanje zdravstvenih izazova današnjice – i sutrašnjice.

Kako bi zdravlje za sve postalo stvarnost, potrebni su nam: pojedinci i zajednice koji imaju pristup visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama kako bi se mogli brinuti za vlastito zdravlje i zdravlje svojih obitelji; kvalificirani zdravstveni radnici koji pružaju kvalitetnu skrb usmjerenu na ljude; i kreatori politika koji su se obvezali ulagati u univerzalnu zdravstvenu zaštitu, odnosno jednak pristup zdravstvenoj zaštiti svima.

Dokazi pokazuju da su zdravstveni sustavi koji se pokreću interdisciplinarnim pristupom i sinergijom primarne zdravstvene zaštite, zdravstvene struke i društvene zajednice, najučinkovitiji i najisplativiji način približavanja usluga za zdravlje i dobrobit ljudima.

Iz niza akcijskih ciljeva ističe se da se uspjeh mora mjeriti kroz ostvarene dobrobiti za ljude i zdrav okoliš.

Potrebno je angažirati i osnažiti pojedince, obitelji i zajednice za povećano društveno sudjelovanje i poboljšanu brigu o svom zdravlju; osigurati informirano i aktivno sudjelovanje, s ljudima u središtu zdravstvenih odluka i ishoda; ojačati integrirane nacionalne zdravstvene sustave korištenjem pristupa primarnih i preventivnih zdravstvenih intervencija za pružanje osnovnih kvalitetnih i isplativih usluga, usmjerenih na jednakost, rodno osjetljiva i temeljena prava kako bi se doprlo i uključilo one s najvećom potrebom i poboljšalo zdravlje i dobrobit svih ljudi u svim životnim dobima.

Pridružite nam se na putovanju postizanja zdravlja za sve – #HealthForAll

Skip to content