Pozitivni demografski trendovi grada Osijeka: rođene 102 bebe više u zadnjih godinu dana, upisano 15 prvašića više u prvi razred

Objavljeno: 09.11.2021

„Grad Osijek sufinancira medicinski potpomognutu oplodnju za koju je iz proračuna osigurano 500 tisuća kuna i po tome smo, vjerujem ,jedinstveni u Hrvatskoj. Potpora za svako novorođenče iznosi 2 tisuće kuna. Osobito me raduje što smo u proteklih godinu dana imali 102 bebe više u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Ukupno je u ovoj godini rođeno 890 djece, a za potpore je u proračunu osigurano milijun i 800 tisuća kuna. Želimo pratiti našu djecu kako rastu. Prva stepenica je vrtić. Cilj nam je da sva naša djeca imaju svoje mjesto u vrtiću. Zato ćemo na Nacionalni plan oporavaka i otpornosti prijaviti izgradnju 3 nova vrtića, te proširenje još jednoga. Trenutačno imamo 27 vrtića koje pohađa 3116 djece. Ove smo godine upisali 252 djece više u 13 novih skupina, te zaposlili 43 odgojiteljice. Ove smo školske godine u prvi razred upisali 15 učenika više. Osijek osigurava i školsku prehranu za sve svoje osnovnoškolce, kao i produženi boravak u svim gradskim osnovnim školama. Grad stipendira učenike i studente, energetski obnavlja škole i vrtiće“- istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić te dodao da su demografija i gospodarstvo isprepleteni i svaka uložena kuna u gospodarstvo je zapravo i ulog u demografiju.

„Osječko brojevi najbolje govore sami za sebe. Više je doseljenih nego iseljenih ( prvi put unazad 10 godina). I zaposlenih je više prvi puta u posljednjih 10 godina. Uz to rastu i prosječne plaće, 5 % na razini godine. U Osijeku gradimo sustav podrške i aktivnosti koje će osigurati da Osijek bude grad budućnosti, a djeca su naša budućnost.“- zaključio je osječki gradonačelnik.

Skip to content