Povjerenica EK za koheziju i reforme Elisa Ferreira posjetila Osijek

Objavljeno: 30.09.2022

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira posjetila je u petak Osijek gdje se u nazočnosti ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak sastala s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem.

Gradonačelnik Ivan Radić zahvalio je povjerenici Ferreira i ministrici Tramišak na obilasku projekata koje realiziraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a kojih ne bi bilo bez pomoći Europske unije.

– Govorimo o Poduzetničkom inkubatoru BIOS gdje smo se našli s našim poduzetnicima i najavili izgradnju IT parka u Osijeku, zatim o Gospodarskom centru i studentskom domu, te našem biseru, Tvrđi, koja će krajem iduće godine biti gotova i u funkciji. Drago mi je da je povjerenica zadovoljna s našim prekrasnim gradom, upoznala naše projekte i našu gostoljubivost – izjavio je osječki gradonačelnik Radić.

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira podsjetila je na upravo potpisan Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU u razdoblju do 2027. godine. Istaknula je kako će projekti koje je obišla podići kvalitetu života u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

– Također smo razgovarali i o projektima za područja koja trebaju revitalizaciju i prelazak iz prošlosti u budućnost, a koja će s vremenom generirati nove ideje, tehnologije i rješenja – dodala je povjerenica Ferreira.

Ministrica Tramišak istaknula je kako su novih devet milijardi eura iz Kohezijske politike prilika za rast i razvoj svih krajeva Republike Hrvatske.

– Zato mi je posebno drago što smo upravo iz Osijeka poslali važnu poruku da već sada, po iskustvima iz proteklih osam godina korištenja sredstava iz fondova EU, možemo vidjeti dobre temelje i razliku te da imamo nove planove za budućnost. U narednom desetljeću, osim najvažnijih politika razvoja koje treba postići u smjeru digitalizacije, ozelenjivanja i industrijske tranzicije gospodarstva, imamo prilike i dalje razvijati javne usluge – kazala je ministrica Tramišak.

Naglasila je da su se u Sporazumu uvažile potrebe i posebnosti Hrvatske u razvoju infrastrukture područja koja još uvijek zaostaju u razvoju te da se lokalnoj zajednici pridaje snažniji i fokus i potpora.

– Nakon obilaska i predstavljanja nekoliko velikih projekata zaključili smo da su projekti odlični, a sredstva koja smo uspjeli povući iz fondova EU neće biti uludo utrošena nego će se napraviti ono što se traži i očekuje. To su samoodrživi projekti koji će generirati nova radna mjesta, obnovu demografije, gospodarstva na prostoru Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske. Osječko-baranjska županija je puno puta dokazala da zna kako trošiti i povlačiti sredstva EU, a tom dinamikom ćemo i nastaviti – rekao je župan Ivan Anušić.

U prostorijama Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku održana je i Konferencija „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike”.

Skip to content