Povijesno spajanje osječkog Gornjeg i Donjeg grada najdužom šetnicom u ovom dijelu Europe do kraja ove godine

Objavljeno: 22.03.2024

U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda osječki gradonačelnik Ivan Radić i direktor vodnog gospodarstva Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević obišli su radove na povijesnom spajanju Gornjeg i Donjeg grada najdužom šetnicom u ovom dijelu Europe.

Riječ je o radovima na drugoj od ukupno četiri poddionice projekta ,,Uređenja desne obale Drave”, ukupne duljine zahvata 775 metara, na lokaciji stara luka Tranzit.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što radovi teku planiranom dinamikom te izvijestio kako će ove godine biti i završeni.

– Ove godine ispunit ćemo san generacija Osječana, spoj gornjeg i Donjeg grada našom promenadom. Radovi su vrijedni 13 milijuna eura, a riječ je o zajedničkom projektu Grada Osijeka i Hrvatskih voda. Druga poddionica, kao i treća koja je već otvorena, imat će kompletnu pješačko-biciklističku stazu, drvored od 160 stabala, novu javnu rasvjetu s 64 rasvjetna stupa, klupe za odmor, stalke za bicikle, odnosno sve što promenada kojom se dičimo i ponosimo treba imati – rekao je gradonačelnik.

Izvijestio je kako je od radova preostalo oko 100 metara obaloutvrde te radovi na krunskom nasipu, dok je lukobran u potpunosti završen.

– Tu nema stajanja, već nastavljamo radove kroz Retfalu prema Višnjevcu. To je projekt koji smo marljivo pripremali ove dvije-tri godine. Sve je već osigurano, u financijskom i tehničko projektnom smislu, te ćemo uskoro zajedno s Hrvatskim vodama i taj projekt predstaviti – dodao je.

Među drugim projektima iz vodno komunalnog gospodarstva istaknuo je i pročistač otpadnih voda vrijedan čak 50 milijuna eura, a koji uskoro završava s probnim radom.

– Od toga iznosa, 73 posto su sredstva iz fondova Europske unije, 10 posto državnog proračuna, 10 posto Hrvatskih voda, a sedam posto Grada Osijeka i Općine Čepin. To je jedan pravi mali grad sa 28 samostalnih objekata. U tijeku je i projekt ”Osijek 4”, vrijedan 21 milijun eura, kojim rekonstruiramo vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, što će smanjiti gubitke vode za čak 25 posto – kazao je gradonačelnik Radić.

Željko Kovačević, direktor VGO Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu, podsjetio je da su radovi počeli 2019. godine te istaknuo kako je ova godina izazovna zbog razine vodostaja.

– Ova godina je specifična po tome što je vodostaj rijeke Drave takav da nemamo one klasične minimalne vodostaje u siječnju, veljači i ožujku, nemamo pravu zimu, tako da se snijeg kontinuirano topi, i u stalnom smo domenu srednjih ili niskih voda – objasnio je Kovačević.

Istaknuo je i da su u tijeku radovi na revitalizaciji starog korita rijeke Drave u dužini od pet kilometara, a obuhvaćaju prokapanje starog korita Drave do korita u Josipovcu.

– Spojit ćemo se na ušće starog korita rijeke Drave kod mosta na zapadnoj obilaznici. Ta revitalizacija će pratiti projekt uređenja obaloutvrde gradskoga tipa i šetnice do Višnjevca. Vrijednost tog projekta je oko 4,5 milijuna eura, financiramo se iz sredstava Europske unije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Očekujemo da će radovi biti završeni do konca 2025. godine. Dobit ćemo u potpunosti novu vizuru i podići kvalitetu života u gradu Osijeku, i što je najbitnije, zaštititi građane od poplava – zaključio je Kovačević.

Inače, 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda koji naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama. Ove godine tema Svjetskog dana voda je ‘Voda za mir’.

-S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda mir, jer vode spajaju, drago mi je da ćemo ove godine ispuniti stoljetni san Osječana, a to je da ćemo spojiti Donji i Gornji grad promenadom- zaključio je gradonačelnik Radić.

Skip to content