Povijesni uspjeh osječkoga Crvenog križa

Objavljeno: 28.05.2019

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek jedno je od najstarijih društava koje oduvijek odskače svojom humanošću i altruističnim aktivnostima te posljedično uživa svesrdnu potporu lokalne vlasti i zajednice. Brojne medalje i priznanja s različitih manifestacija postale su uobičajena praksa ovog izuzetnog društva, pa su tako i na nedavnom 23. Državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa postigli izvanredan uspjeh.

Kako bi mladima poslali poruku o važnosti volontiranja i altruističnog djelovanja, osječka Gradska uprava danas je upriličila prijam za ove iznimne mlade Osječane, tijekom kojeg im je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota srdačno čestitao na postignutom uspjehu, ali i kontinuiranome predanom radu.

– Svi u Gradskoj upravi, a vjerujem i naši sugrađani, izuzetno smo ponosni na rad našeg Crvenog križa, posebice kada sagledamo njihove brojne uspjehe i aktivnosti koje provode tijekom cijele godine. Primili smo ih prošle godine kada su ostvarili povijesni uspjeh, a oni su već ove godine pomjerili i te granice postavši novi mladi državni prvaci i volonterski tim godine. Važno nam je potaknuti i druge mlade ljude da se priključe humanitarnom radu i pomažu drugima u potrebi – naglasio je Piližota te uputio iskrene čestitke mladim volonterima.

Denis Ćosić, ravnatelj GD Crvenog križa Osijek, s opravdanim ponosom istaknuo je postignuti uspjeh, opisavši ga kao potvrdu neprekidnog kvalitetnog rada s mladima i volonterima na svim područjima. Premda su dosadašnjih godina brojne ekipe mladih i podmlatka često donosile medalje u grad na Dravi, ovogodišnji uspjeh – jedna zlatna medalja, dvije srebrne i priznanje Hrvatskog Crvenog kriza za najbolji volonterski tim – jedan je od najboljih ekipnih plasmana.

– Ako je suditi po ovim kontinuiranim uspjesima, imat ćemo dobre volontere na terenu za bilo koju manifestaciju ili dežurstvo, a to je najveći značaj svega ovoga – kazao je Ćosić.

Inače, natjecanje održano od 10. do 12. svibnja u Našicama okupilo je 126 mladih humanitaraca, predstavnika društava Crvenoga križa iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, koji su pokazali svoje znanje i vještine u sljedećim tematskim cjelinama: provjera znanja o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te provjera znanja i vještina iz prve pomoći.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavljali su učenici Medicinske škole Osijek i učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića Osijek. U kategoriji mladih, učenici Medicinske škole Osijek (Magdalena Borovac, Leo Lang, Nensi llibašić, Stela Jukić, Marija Palčok, Anamarija Prodanović, s mentorom Markom Macekovićem) osvojili su izvrsno 2. mjesto, a također zapaženo 2. mjesto osvojili su i osnovnoškolci (Teuta Muharemi, Ivana Paradžik, Marija Pipunić, Iskra Bilandžić, Mato Richter i Dorijan Krištof, s mentoricom Vesnom Lerinc) u kategoriji podmlatka.

Uz navedene rezultate, volonteri osječkog Crvenog križa (Lea Kasa, Renata Jakić, Lorena Spreitzer i Renato Šavora) odnijeli su pobjedu u okviru 2. po redu natjecanja u realističnom prikazu ozljeda na kojemu se natjecalo ukupno 6 ekipa iz cijele Hrvatske.

Istovremeno, članovi volonterskog tima za provođenje zdravstvenih djelatnosti osječkog Crvenog križa (Goran Đapić, Anita Božičević Vadlja, Diana Kovačić Božičević, Renato Šavora, Sara Miljatovicć, Lea Kasa, Matej Jurković, Toni Grcić, Matea Paradžik, Lorena Spreitzer, Leo Lang, Ivana Tot, Maja Mrkonjić, Sandra Mamić, Renata Jakić, Ana Kis, Sara Klasan, Magdalena Galinec, Vedrana Manojlović, Ana Miotić, Marija Knežević, Vanja Kostolanović, Ivan Šarko, Nikoleta Šarko i Zrinoslava Šarac) ovogodišnji su dobitnici priznanja Hrvatskog Crvenog križa za Volonterski tim godine.

Skip to content