Osigurano 4,39 milijuna kuna u 2021. za jačanje konkurentnosti osječkih poduzetnika

Objavljeno: 22.02.2021

Grad Osijek raspisat će 1. ožujka dva javna poziva iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka. Riječ je o mjerama za jačanje konkurentnosti osječkih poduzetnika te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina, za koje je ove godine osigurano 4,39 milijuna kuna.

Korisnici potpora mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici, isključivo trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti koji imaju sjedište na području Grada Osijeka – pojasnila je na današnjoj konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, uz napomenu kako obrti i samostalne djelatnosti moraju imati i sjedište i prebivalište na području Grada Osijeka, te u cijelosti biti u privatnom vlasništvu i imati najmanje jednoga zaposlenog.

Zamjenica gradonačelnika dodala je kako se radi o nastavku mjera koje Grad Osijek provodi već petu godinu zaredom te podsjetila kako je u 2020. zbog koronakrize Grad izdvojio 9,2 milijuna kuna izravne pomoći osječkim poduzetnicama i poduzetnicima.

– Još 2016. godine Grad Osijek prepoznao je ovaj oblik izravne i konkretne financijske potpore razvoju poduzetništva. Tada smo izdvojili 237 tisuća kuna, a kako su naši poduzetnici ubrzo prepoznali ove mjere, kroz godine smo ih povećavali pa je iznos potpora već 2019. dosegnuo 4,6 milijuna kuna – kazala je Gamoš.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo objasnio je kako je poduzetnicima u IT sektoru namijenjeno 1,5 milijuna kuna, dok je za sve ostale predviđeno 2,89 milijuna kuna. Jedan poduzetnik može se prijaviti na više mjera, ali po jednome javnom pozivu može najviše dobiti 45 tisuća kuna.

– Budući da ovaj program poticanja poduzetništva provodimo već dugi niz godina, sve vrijeme smo te mjere unaprjeđivali i dorađivali. Rezultat je osam mjera s kojima izlazimo u ovom javnom pozivu, a najviše sufinanciramo one za pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika te one za tradicijske i umjetničke obrte, i to u iznosu od 75 posto – istaknuo je Krolo. Naglasio je kako je najizdašnija mjera ona za ugradnju strojeva i opreme, kojom Grad Osijek želi potaknuti rast proizvođačkog sektora, budući da je – i po broju zaposlenih i po ukupnom prihodu i izvozu – najznačajniji sektor u Osijeku.

Najviše prijava očekuje se za mjeru digitalizacije poslovanja, a koju Grad provodi još od 2019. godine i sufinancira u iznosu od 50 posto. Usto, osječki poduzetnici moći će se prijaviti i za potpore za certificiranje proizvoda i usklađivanja poslovanja s GDPR-om, potom za potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, kao i za potpore za izlaganje na sajmovima i odlaske na konferencije, te za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika.

Javni pozivi bit će otvoreni do 31. ožujka i dostupni na mrežnoj stranici Grada Osijeka, a sve informacije u vezi javnih poziva moći će se dobiti u osječkom Centru za poduzetništvo, na adresi Ulica Josipa Jurja Strossmayera 341 ili telefonom na 031/283 820, odnosno putem e-pošte na info@czposijek.hr. Poduzetnički inkubator BIOS partner je u provođenju ovih javnih poziva.

Skip to content