Potpora Grada Osijeka Gradskoj ligi protiv raka Osijek

Objavljeno: 30.09.2019

„Povećanje znanja i svijesti građana Republike Hrvatske o važnosti prevencije raka debelog crijeva“ – naziv je odobrenog EU projekta čija je vrijednost 507 tisuća kuna, a koji će se provoditi tijekom 18 mjeseci. Prema riječima predsjednika Gradske lige protiv raka Osijek Neđeljka Kneževića, projekt koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, kruna je rada Gradske lige protiv raka Osijek.
-Značajan je to projekt kojim ćemo iz Europskog socijalnog fonda povući gotovo pola milijuna kuna. Naš projekt je jedan od 13 prihvaćenih projekata, a od svih prijavljenih, samo Liga protiv raka Osijek i Hrvatska liga protiv raka su udruge jer su ostalo bolnice, domovi zdravlja, općine i gradovi, čime je još značajnije što nam je projekt odobren. – rekao je Neđeljko Knežević dodajući kako je cilj podići razinu svijesti kako bi se što više građana odazvalo pozivima Nacionalnog programa protiv raka kojim su obuhvaćeni rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

I voditelj projekta dr. Rudika Gmajnić istaknuo je kako je uspjeh projekta rezultat dugogodišnjeg rada pri čemu je 300 ustanova i udruga apliciralo za sredstva dok je samo 13 nositelja napravilo dovoljno kvalitetan projekat.
– Protiv raka se borimo na 3 razine – prevencijom, liječenjem i rehabilitacijom. Ovaj projekt koji se zove „Povećanje znanja i svijesti o ranom otkrivanju i prevenciji raka debelog crijeva“ i bavi se najznačajnijom karikom – a to je prevencija. Iako Hrvatska inače ulaže velike napore u prevenciju raka, dio u kojem zapinjemo je odaziv građana koji je negdje na oko 30 posto dok je europski prosjek 40-50 posto. – naglasio je dr. Rudika Gmajnić.

Kako je istaknuto, kroz plan je predviđeno održavanje 18 tribina i predavanja te 6 okruglih stolova kojima je cilj u narednih 18 mjeseci, obuhvatiti širok krug građana te povećati znanje i svijest.
Predstavnicima Gradske lige protiv raka Osijek na 53 godine uspješnog djelovanja zahvalio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.
– To je više od pola stoljeća humanitarnog rada uvezanog s brojnim institucijama i udrugama. Ovo je najvrjedniji projekt do sada, pola milijuna kuna, od čega će samo 8 tisuća kuna biti trošak same Gradske lige koja je na vrijeme i na kvalitetan način pripremila projekt. Pozivam naše sugrađane kada dobiju pozive za preventivne preglede – da im se odazovu. Nikoga ne treba biti stid ići na pregled jer je to jedan od najčešćih razloga zašto se ljudi ne odazivaju. Preventivni pregled u konačnici spašava i cijelu obitelj zbog čega svemu treba pristupiti na odgovorniji način kako prema sebi tako i prema svojima unutar obitelji. – kazao je Boris Piližota.

Zamjenik gradonačelnika pozvao je građane da već u subotu, 05. listopada dođu na Trg Ante Starčevića u vremenu od 10 do 13 sati – i podrže humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.
-Zdravlje se ne može kupiti niti platiti. Zato je važno preventivno djelovanje kojim jednostavnim pregledima možemo na vrijeme otkriti i spriječiti neželjene posljedice. – poručio je Boris Piližota.

Skip to content