Potpisani ugovori za energetsku obnovu ustanova u Gradu i Županiji

Objavljeno: 04.10.2017

S potpredsjednikom Vlade RH i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Predragom Štromarom ugovore su potpisali gradonačelnik Ivan Vrkić (za osnovne škole Grigor Vitez i Antuna Mihaljevića) župan Ivan Anušić (za 19 osnovnih škola širom Županije) te ravnateljice dvaju vrtića s područja OBŽ.
Projekti su bili prijavljeni na javni poziv za dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.
Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ugovori su vrijedni 62 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekata energetske obnove dviju osječkih osnovnih škola iznosi 11.312.387,26 kuna, od kojih će se sredstvima EU sufinancirati 5.224.667,91 kuna. Nakon provedene obnove svi objekti imat će uštedu toplinske energije za grijanje najmanje 50% na godišnjoj razini.
Ministar je istaknuo kako će putem ovog natječaja biti uloženo više od 380 milijuna te najavio novi natječaj u studenom za općine, gradove, županije i državne institucije i to ne samo za odgojno -obrazovne građevine, nego za sve druge.
Grad je putem ovakvog natječaja izgradio i novi dječji vrtić Ribica u Sarvašu, koji je prvi objekt s gotovo nultom potrošnjom energije izgrađen na području grada Osijeka- podsjetila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
Na idući natječaj Grad će prijaviti još tri objekta – OŠ F. Krežme te dječje vrtiće Radost i Potočnica, a sukladno mogućnostima Proračuna, prijavljivat će se i ostali objekte na kojima je potrebna energetska obnova.

Skip to content