Potpisan Ugovor o provedbi projekta izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku

Objavljeno: 02.10.2020

Predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije stavili su danas potpis na Ugovor o provedbi projekta izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku te Ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju nerazvrstane ceste radi pristupa Zgradi 1.Gospodarskog centra u Osijeku. Ovim je ugovorima dogovoreno partnerstvo Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na izgradnji prve faze Gospodarskog centra u Osijeku koji će niknuti u gospodarskoj zoni Jug, a prema riječima zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš, zgrada površine oko 5 tisuća četvornih metara dio je kompleksa budućeg Gospodarskog centra koji će se smjestiti na parceli od 127 tisuća četvorih metara u vlasništvu Grada Osijeka.
– Zajednički cilj Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, izgradnjom objekta i ovakve odlične gospodarske priče u gradu Osijeku – izgradnja je nove poslovne infrastrukture na području grada, županije i šire regije, razvoj gospodarske vidljivost naše regije te stvaranje novih poslovnih prilika poduzetnicama i poduzetnicima koji će kroz ovu infrastrukturu moći razvijati svoje nove poslove, usluge i proizvode, kao i novi razvoj poduzetničkih potpornih institucija koje će sudjelovati u ovom procesu. Kada je riječ o suradnji na izgradnji Gospodarskog centra u Osijeku, Grad Osijek je osigurao nešto više od 15 milijuna kuna ITU sredstava, također ulaže i zemljište od 127 tisuća četvornih metara čija je procijenjena vrijednost oko 26 milijuna kuna te 50 posto komunalnih doprinosa. Nakon izgradnje, Gospodarskim centrom će upravljati gradska tvrtka Osječki sajam, a Grad Osijek i Osječko-baranjska županija po završetku projekta uredit će suvlasničke udjele u tom trgovačkom društvu. – kazala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić naglasio je kako će izrada projektne dokumentacije vjerojatno biti gotova do ožujka iduće godine, nakon čega započinje prva faza izgradnje.
-Županija je nominirala prvi dio sredstva od 40 milijuna kuna prve faze izgradnje Gospodarskog centra i automatski je nominirala i drugu fazu vrijednu 360 milijuna kuna prema našem Ministarstvu, u ovom slučaju Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Tako će se po završetku prve faze automatski nastaviti izgradnja i druge faze, sredstvima EU fondova i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, nadamo se u potpunosti izgradnji cijelog sustava Gospodarskog centra u iduće dvije godine. – rekao je župan Ivan Anušić.

Potpisivanju Ugovora nazočila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak koja je Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku čestitala na sporazumu o partnerstvu.
-Veliko mi je zadovoljstvo uime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU što mogu najaviti i vrlo brz početak realizacije ovog projekta. Dakle, već sada u ovoj fazi pripremamo javni poziv na koji će se Osječko-baranjska županija kao nositelj projekta, moći prijaviti za izgradnju prve faze Gospodarskog centra. Prva faza je projekt vrijedan 45 milijuna kuna i imat će priliku započeti s izgradnjom već iduće godine. Raduje me da ćemo vrlo brzo, u ponedjeljak u Našicama, potpisati i Aneks razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema i upravo je ovaj projekt prepoznat kao strateški projekt, ne samo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, već Republike Hrvatske. – kazala je ministrica Nataša Tramišak dodajući kako će Grad Osijek i Osječko-baranjska županija dobiti kvalitetan prostor koji će zadovoljavati sve standarde za organizaciju međunarodnih manifestacija i kongresnih događanja te prostor za poslovanje budućih poduzetnika.

Skip to content