Potpisan ugovor o dodjeli sredstava za projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva

Objavljeno: 21.07.2022

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković sudjelovala je na svečanom potpisivanju ugovora o dodjeli sredstava u projektu „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Potpisivanju su nazočili Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Josip Miletić, zamjenik župana OBŽ.

Zamjenica Crnković naglašava kako je opći cilj osiguranje redovite i kvalitetne školske prehrane osnovnoškolskoj djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva radi ublažavanja najgorih oblika dječjeg siromaštva. Organizacijom prehrane u osnovnim školama kojima je Grad Osijek osnivač osigurat će se jednake mogućnosti za svu djecu neovisno o socijalnom i materijalnom statusu, boji kože, rasnom ili etničkom podrijetlu, spolu, vjeri ili uvjerenju, a kako bi se smanjila diskriminacija i izoliranost djece te podigla kvaliteta života one djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

U ovaj osječki projekt „Škole jednakih mogućnosti 7“ uključene su sve osječke osnovne škole, a Crnković dodaje da je projekt vrijedan oko 860 tisuća kuna. Njime će se osigurati gotovo 160 tisuća školskih obroka za oko 900 djece u riziku od siromaštva. K tomu, Grad Osijek je u svom proračunu osigurao i dodatnih 3 milijuna kuna kako bio svi naši učenici u zajedničkom projektu s Osječko-baranjskom županijom imali besplatan školski obrok. Tako da sveukupno kroz FEAD i proračun Grada i Županije oko 7200 osječkih osnovnoškolaca ima besplatan školski obrok, zaključuje Crnković.

Sve škole uključene su i u Školsku shemu voća, povrća i mliječnih proizvoda. Odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi Grad Osijek ostvario je potporu od pola milijuna kuna za voće, povrće i mliječne proizvode u školama, škole su uključene i u Školski medni dan. Kroz program FEAD-a u ovih sedam godina, uključujući i danas potpisani ugovor, Grad Osijek je osigurao gotovo 5 i pol milijuna kuna, odnosno više od milijun školskih obroka. Te brojke dovoljno govore o vrijednosti ovoga projekta.

Skip to content