Potočnica i Latica od rujna – u energetski učinkovitom ruhu

Objavljeno: 21.07.2020

Ispred Dječjeg vrtića Potočnica u Ulici Izidora Kršnjavog u Osijeku predstavljena su dva projekta energetske obnove. Riječ je o projektima energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Potočnica te zgrade Dječjeg vrtića Latica, na Vijencu Augusta Cesarca.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ putem Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Također, za provedbu se koriste i sredstva financijskog instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost“ koje dodjeljuje Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a koja su također osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš, ukupna vrijednost oba projekta je oko 4,5 milijuna kuna.
-Grad Osijek u projektima sudjeluje s 1,9 milijuna kuna, a ušteda toplinske energije koju ćemo postići po završetku ovih radova je oko 72 posto. Rok za završetak radova na obje lokacije je – do konca kolovoza. Radovi uključuju izmjenu vanjske stolarije, izolaciju vanjskih zidova i krovova, zamjenu postojeće rasvjete s novom štedljivom LED rasvjetom, zamjenu starog toplinskog kotla, ugradnju termostatskih ventila i termostatskih glava, zatim sustav ventilacije te daljinsko očitanje potrošnje energije i vode. Na obje su zgrade izvođači radova osječke tvrtke – na Potočnici Massa, a na Latici Izo-građenje konzalting. Ovi su projekti nastavak ulaganja u kvalitetu i standard naših zgrada unutar sustava edukacije, odgoja i obrazovanja u gradu Osijeku. Pri tome činimo sve kako bi naše uštede u sustavu bile što veće, a završetkom ovih radova, predviđena ušteda je oko 72 posto. – kazala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Svi se radovi odvijaju prema dinamičkom planu, što su potvrdili i predstavnici tvrtki izvođača radova.
-Krenuli smo s postavljanjem fasadnih ploča i demontažom stare stolarije odnosno prozora i vrata. Nadalje će ići ugradnja nove PVC stolarije. Također smo postavili i izolaciju 20 cm vune. Na to smo išli sa UV stabilnom sikom koja služi kao hidroizolacija starog ravnog krova. Što se tiče unutrašnjosti objekta, idemo s novim ventilacijskim sustavom te novim sustavom grijanja. Rok za završetak radova je do kraja kolovoza i radimo punom snagom. – rekao je predstavnik tvrtke Massa, izvođača radova na DV Potočnica, Ivan Barišić.
-Drago nam je da smo dobili ovaj posao. Vrijednost radova je oko 1,8 milijuna kuna. Radimo energetsku obnovu ovojnice i ravnog krova. Počeli smo i s jednim i s drugim, stolariju smo već ugradili, a rade se i instalacije. Imamo rok do kraja kolovoza i ispoštovat ćemo ga. – naglasila je predstavnica tvrtke Izo-građenje konzalting, izvođača radova na DV Latica, Nada Novogradić.

Pedagoginja iz Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević istaknula je kako je kako će se po završetku radova poboljšati i sama kvaliteta boravka djece u objektima oba vrtića. Inače, u vrtić Potočnica upisano je 165 djece u sedam skupina dok je u vrtić Latica upisano 140 djece u šest skupina.

Veličina slova