Potočnica i Latica od rujna – u energetski učinkovitom ruhu

Objavljeno: 21.07.2020

Ispred Dječjeg vrtića Potočnica u Ulici Izidora Kršnjavog u Osijeku predstavljena su dva projekta energetske obnove. Riječ je o projektima energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Potočnica te zgrade Dječjeg vrtića Latica, na Vijencu Augusta Cesarca.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ putem Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Također, za provedbu se koriste i sredstva financijskog instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost“ koje dodjeljuje Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a koja su također osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš, ukupna vrijednost oba projekta je oko 4,5 milijuna kuna.
-Grad Osijek u projektima sudjeluje s 1,9 milijuna kuna, a ušteda toplinske energije koju ćemo postići po završetku ovih radova je oko 72 posto. Rok za završetak radova na obje lokacije je – do konca kolovoza. Radovi uključuju izmjenu vanjske stolarije, izolaciju vanjskih zidova i krovova, zamjenu postojeće rasvjete s novom štedljivom LED rasvjetom, zamjenu starog toplinskog kotla, ugradnju termostatskih ventila i termostatskih glava, zatim sustav ventilacije te daljinsko očitanje potrošnje energije i vode. Na obje su zgrade izvođači radova osječke tvrtke – na Potočnici Massa, a na Latici Izo-građenje konzalting. Ovi su projekti nastavak ulaganja u kvalitetu i standard naših zgrada unutar sustava edukacije, odgoja i obrazovanja u gradu Osijeku. Pri tome činimo sve kako bi naše uštede u sustavu bile što veće, a završetkom ovih radova, predviđena ušteda je oko 72 posto. – kazala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Svi se radovi odvijaju prema dinamičkom planu, što su potvrdili i predstavnici tvrtki izvođača radova.
-Krenuli smo s postavljanjem fasadnih ploča i demontažom stare stolarije odnosno prozora i vrata. Nadalje će ići ugradnja nove PVC stolarije. Također smo postavili i izolaciju 20 cm vune. Na to smo išli sa UV stabilnom sikom koja služi kao hidroizolacija starog ravnog krova. Što se tiče unutrašnjosti objekta, idemo s novim ventilacijskim sustavom te novim sustavom grijanja. Rok za završetak radova je do kraja kolovoza i radimo punom snagom. – rekao je predstavnik tvrtke Massa, izvođača radova na DV Potočnica, Ivan Barišić.
-Drago nam je da smo dobili ovaj posao. Vrijednost radova je oko 1,8 milijuna kuna. Radimo energetsku obnovu ovojnice i ravnog krova. Počeli smo i s jednim i s drugim, stolariju smo već ugradili, a rade se i instalacije. Imamo rok do kraja kolovoza i ispoštovat ćemo ga. – naglasila je predstavnica tvrtke Izo-građenje konzalting, izvođača radova na DV Latica, Nada Novogradić.

Pedagoginja iz Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević istaknula je kako je kako će se po završetku radova poboljšati i sama kvaliteta boravka djece u objektima oba vrtića. Inače, u vrtić Potočnica upisano je 165 djece u sedam skupina dok je u vrtić Latica upisano 140 djece u šest skupina.

Energetska obnova zgrade  DV Potočnica

Projekt Energetska obnova zgrade  DV Potočnica na adresi ulica Izidora Kršnjavog 29, Osijek, KK.04.2.1.04.0199., počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 19. listopada 2018., trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena dijela vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, ugradnja  termostatskih ventila i termostatskih glava,  ugradnja sustava ventilacije zraka.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 73,23 % ušteda primarne energije 84,26 % te smanjenje emisije CO2 za 76,75 %.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi  2.705.904,11 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  2.695.410,36 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu 1.637.810,58 kn. Udio Grada u provedbi projekta iznosi 1.068.093,53 kn od čega je  ESIF kreditnom linijom HBOR-a osigurano 411.300,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

Energetska obnova zgrade  DV Latica

Projekt Energetska obnova zgrade  DV Latica na adresi Vijenac Augusta Cesarca 15, Osijek, KK.04.2.1.04.0540.,  počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 17. prosinca 2018., trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena dijela vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena kondenzacijskog kotla, ugradnja  termostatskih ventila i termostatskih glava,  ugradnja sustava za ventilaciju s povratom topline i mogućnošću hlađenja.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 64,91 %, ušteda primarne energije 72,87 % te smanjenje CO2 za 71,72 %.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.793.489,38 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  1.587.101,88 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu  972.350,46 kn. Udio Grada u provedbi  projekta iznosi  821.138,89 kn, od čega je ESIF kreditnoj liniji HBOR-a osigurano 441.750,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

Skip to content