Posjet izaslanstva irskog parlamenta

Objavljeno: 24.10.2018

U pratnji parlamentaraca bila je NJ.E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u RH, kao i saborski zastupnik Domagoj Hajduković, ujedno i voditelj Hrvatsko-irske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora.
Jedna od svakako najzanimljivijih tema koja se provlačila tijekom razgovora je hrvatsko iseljeništvo u Irskoj, u vezi koje su domaćini dobili vrlo optimistične podatke koji ukazuju da se većina onih koji odlaze u Irsku za boljim ili bolje plaćenim poslom kroz 5-6 godina vraća u matičnu zemlju pa su upravo takve prognoze i za Osječane u toj zemlji. NJ.E. John Brassil, TD, voditelj delegacije Houses of the Oireachtas, istaknuo je podatak kako je u Irskoj oko 18.000 hrvatskih državljana, od kojih 9.000 u Dublinu, a ostatak po manjim gradovima i mjestima.
Razgovor je obuhvatio i teme kao što su suradnja Hrvatske i Irske te mogućnost povezivanja lokalnih zajednica dviju zemalja (twinning gradova); naravno i IT sektor kojim se Osijek ponosi, poljoljoprivredu kao nekada najrazivjeniju granu gospodarstva na ovim područjima, turizam koji je u uzlaznoj putanji u Osijeku i regiji te znanost kao pokretač razvoja, budući da je Osijek sveučilišni grad s više od 18 tisuća studenata.
– Zahvalio sam se gostima iz Irske na onome što čine za naše ljude u toj zemlji. Ne tako davno i oni su imali slična iskustva s iseljavanjem Iraca, no pronašli su rješenje za njihov povratak u zemlju. I mi moramo stvorti uvjete da se naši ljudi imau na što vratiti i to što prije, a do tada im šaljem pozdrave putem naših irskih prijatelja.- poručio je Gradonačelnik

Skip to content