Posjet izaslanstva Grada Nitre

Objavljeno: 23.04.2022

Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham primio je izaslanstvo Grada Nitre na čelu s g. Miloslavom Špotákom, zamjenikom gradonačelnika Nitre. Sastanku su nazočili i g. Andrija Kristek, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine te g. Andrija Kuric, predsjednik Matice Slovačke Osijek.

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i slovačka nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svojih udruga. Glavni zadatci Vijeća su zaštita i očuvanje jezika, kulture, kuhinje i tradicije manjina. U Osijeku ujedno postoje i dvije škole u kojima se uči slovački jezik. Slovaci usko surađuju s Gradom Osijekom te je njihov nastup zapažen na raznim kulturnim manifestacijama.

Nitra i Osijek gradovi su prijatelji od 1997. godine i do sada je ostvaren čitav niz zajedničkih aktivnosti. Uslijed pandemije uslijedila je poduža stanka, a jedna od svakako lijepih je vijesti da su nakon poduže stanke izlagači iz Nitre na naš 17. po redu SALORI – sajam lova, ribolova i turizma i 22. Motomobil.
Razgovaralo se o nastavku dosadašnje suradnje, posebice u području gospodarstva, kulture, obrazovanja, turizma i EU projekata.

Skip to content