Ponovno blista arhitektonski biser u središtu Osijeka

Objavljeno: 30.04.2021

Vila ravnatelja paromlina Union bila je čest motiv osječkih razglednica tijekom prošloga stoljeća. Najstariji nacrti vile, datirani 26. lipnja 1906. godine, djelo su tada mladog i perspektivnog osječkog graditelja Otta Struppija, a Vila je do danas promijenila nekoliko vlasnika i namjena. Od reprezentativnog objekta sagrađenog za stanovanje obitelji ravnatelja obližnjeg paromlina, preko poznatog i priznatog sanatorija u vlasništvu dr. Julija Bathorya i dr. Carla Weissmanna, do Ortopedskog odjela Kliničke bolnice Osijek. Nakon prestanka rada ortopedskog odjela i tijekom postupka povrata imovine, ovaj osječki biser arhitekture i namjene zapušten je do razine gotovo potpune devastacije. I kada se činilo da je neumitnost terminalnog propadanja ove, po mišljenju mnogih, najljepše osječke vile nezaustavljiva – dogodio se obrat.

Osječanin, filantrop i zaljubljenik u svoj grad, gospodin Branko Ostović, odlučio je promijeniti neumitno. Otkupio je vilu. Njezino propadanje koje je doseglo granice urušavanja zaustavljeno je. Unatoč nevjerici u gradskim kuloarima, novi vlasnik je pokrenuo i završio obnovu vile u skladu s građevinskim izvornikom, uz želju da kroz obnovu unutrašnjosti omogući i povratak društveno korisne, zdravstvene namjene.

Doista, vidjeti kako ova osječka reprezentativna građevina danas ponovno blista nije samo zadovoljstvo viđenja lijepoga nego i stvarni ponos pripadanja Osijeku.

Kao gradonačelnik Osijeka, ali i kao građanin našega grada, moram iskazati iskreno divljenje i veliku zahvalu gospodinu Branku Ostoviću na hrabrosti, odlučnosti i upornosti koju je uložio u ovaj pothvat, čime staje uz bok dokazanim veličinama iz povijesti našega grada.
Velika mu hvala od svih Osječana.

Gradonačelnik
Ivan Vrkić

Skip to content