Položen kamen temeljac učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara

Objavljeno: 24.10.2018

Uz mnogobrojne visoke uzvanike, svečanosti je nazočio i gradonačelnik Ivan Vrkić poručivši tom prigodom :
– Kao gradonačelniku mi je veliko zadovoljstvo, jer je to još jedna velika investicija u gradu Osijeku. Drago mi je što će naša mađarska zajednica moći obrazovati svoju djecu, a to je važan preduvjet kako bi mogli ostati ovdje živjeti i raditi.

Radi se o projektu vrijednom 8,3 milijuna kuna, koji u cijelosti osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a budući objekt površine1095 m2 moći će primiti 50 učenika. Na ovu investiciju čekalo se 19 godina, a izgradnja učeničkog doma od velikog je značaja za Mađare u Hrvatskoj, jer zbog njegova nedostatka, veliki broj učenika nije bio u mogućnosti pohađati nastavu u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u RH.
U sklopu Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH, koje je osnovalo Ministarstvo obrazovanja RH 1999., djeluje vrtić koji pohađa 47 djece, osnovna škola s 40 polaznika i srednja škola s 34 učenika. Osnovna škola radi u kombiniranim razrednim odjelima, dok se u srednjoj školi nudi nekoliko smjerova: gimnazija, hotelijersko-turistički tehničar, kuhar te ekonomski smjer.
Ustanova se inače financira iz proračuna hrvatske Vlade, uz veliku pomoć matične zemlje.

Skip to content